Μυστήριο | Συριζαίος νεο-σωτήρας της Κορινθίας



Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Πρόκειται για τον διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) επί των ημερών του οποίου οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν έως και 80%, βάσει των στοιχείων του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Για την ακρίβεια, οι επικουρικές στα δύο χρόνια όπου ο κ. Θανάσης Καποτάς είναι διοικητής έφτασαν σε μέσο όρο κατά 160 ευρώ.
Είναι εκείνος που προΐσταται σε ένα Ταμείο το οποίο φέρει ευθύνη για το ότι οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις έχουν αναμονή που ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια, ενώ αντίστοιχα αυτές για συνταξιοδότηση αγγίζουν τις 118.000. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι ένα στέλεχος που σηκώνει τόσο μεγάλο βάρος και ευθύνη για σημαντικά ζητήματα θα είχε σπουδές, πτυχία και γενικότερα βαρύ βιογραφικό. Να όμως που, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», ο κ. Καποτάς, που είναι απόφοιτος ΕΠΑΛ και διαθέτει πτυχίο από ΤΕΙ Λογιστικής - πρώην ΚΑΤΕΕ, παρουσίασε ένα επιπλέον πτυχίο από αγγλικό πανεπιστήμιο. Κάποιοι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μιλούν ακόμη και για ανύπαρκτο τίτλο, καθώς, όπως επιβεβαίωσε το αρμόδιο Βρετανικό Συμβούλιο, το πανεπιστήμιο που αναφέρει ο διοικητής του Ταμείου δεν υπάρχει σε καμία λίστα αναγνωρισμένων σχολών του.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Γνωστός για τις στενές του σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καποτάς διορίστηκε στο Δημόσιο για πρώτη φορά το 1989 και απομακρύνθηκε στη συνέχεια καθώς έληξε η σύμβασή του. Το 1994 επανήλθε στο Δημόσιο, σε μόνιμη πλέον θέση με τον Ν.2190/1994. Μέσα από ένα πλέγμα ισχυρών σχέσεων με το τότε κόμμα εξουσίας αναδείχθηκε πρόεδρος των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2012 εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο προσχωρώντας με την πτώση του στον ΣΥΡΙΖΑ, που «μύριζε εξουσία». Χάρη στην προσωπική του σχέση με τον κ. Δημήτρη Στρατούλη και αφού έδωσε τις κομματικές του «εξετάσεις», έφτασε το 2015 μέχρι και την υψηλή θέση του διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, όντας υπεύθυνος για το διετές μπάχαλο με τα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις.
Στην πορεία αυτή και θέλοντας επιπλέον μοριοδότηση, αλλά και να κατοχυρώσει ένα προφίλ ικανό για να τον οδηγήσει σε διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο, στις 11/4/2008 υπέβαλε το πτυχίο του κολεγίου George Berkeley καθώς και μετάφρασή του για να καταχωρηθεί στον φάκελό του. Στις 17/6 του ίδιου έτους το αρμόδιο για τον έλεγχο τέτοιου είδους τίτλων σπουδών Βρετανικό Συμβούλιο απάντησε στο υπουργείο Απασχόλησης ότι «το The George Berkeley College δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των αναγνωρισμένων πιστοποιητικών/πτυχίων στη Βρετανία». Επιπλέον, το ίδιο υπογράμμισε ότι «το The George Berkeley College δεν αναφέρεται στους καταλόγους του βρετανικού υπουργείου Παιδείας για τους αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς». Κύκλοι του Βρετανικού Συμβουλίου αναφέρουν ότι αυτές οι επισημάνσεις συνήθως οδηγούν το Ελληνικό Δημόσιο σε έρευνα για την πιστότητα των τίτλων σπουδών καθώς υπάρχει φόβος μήπως πρόκειται για πλαστό πτυχίο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό εκ του νόμου. Επίσης, οι έλεγχοι είναι εντατικοί λόγω της ύπαρξης... βιομηχανίας παραγωγής τέτοιων πτυχίων διά πάσα χρήση.
Με επιστολή της η τότε προϊσταμένη Τμήματος Διοικητικού του υπουργείου Απασχόλησης (Ταμείο Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) αντί να παραπέμψει το θέμα για περαιτέρω έλεγχο απλά απέστειλε στον τελευταίο επιστολή με ημερομηνία 3/7/2008 στην οποία τον ενημέρωνε, σαν να μην τρέχει τίποτα, ότι «δεν γίνεται δεκτή η αίτησή του» και δίχως καμία συνέπεια ή επανέλεγχο «του επιστρέφεται το πτυχίο».

Θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι ήδη έχουν εκφραστεί αμφιβολίες από πηγές του υπουργείου Εργασίας για το αν ο κ. Καποτάς διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για να έχει μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη θέση, σύμφωνα και με τον Ν.4369/2015. Πάντως, με ειδική διάταξη του Ν.4387/2016 του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως υποστηρίζουν άλλες πηγές, ο κ. Καποτάς «βρήκε θέση». Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καποτάς ως πρόεδρος των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία είχε νομική προστασία από το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου χτίζοντας μια πολύ χρήσιμη σχέση.
*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 2ας Ιουλίου
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου