Νεμέα: Η νεαρή οινοποιός που διαχειρίζεται 400 στρέμματα αμπελιού


Είναι μόλις 27 ετών και όμως είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και την οινοποίηση μιας μεγάλης ποσότητας σταφυλιών, που προέρχονται από 400 στρέμματα αμπέλου. Η Ευαγγελία Παλυβού είναι η άξια συνεχίστρια της οινοποιητικής παράδοσης του κτήματος Παλυβού στη Νεμέα Κορινθίας. «Το κτήμα είναι οικογενειακή επιχείρηση την οποία ξεκίνησαν οι γονείς μου το 1995 και, πλέον, ασχολούμαι και εγώ και η αδερφή μου. Οι δικές μου αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με την οινοποίηση και την παραγωγή, ενώ η αδερφή μου είναι υπεύθυνη για το λογιστικό τμήμα και το τμήμα marketing», αναφέρει στην «ΥΧ.

Την ώρα του τρύγου, η νεαρή αμπελουργός ξέρει ακριβώς την ποιότητα των σταφυλιών που θα συγκομίσει, καθώς είναι εκείνη που έχει κάνει τον έλεγχο, το υδατικό stress και γνωρίζει πότε θα έχουν ωριμάσει τα σταφύλια. «Η ασχολία με το κρασί είναι δύσκολη υπόθεση, πρέπει να το αγαπάς. Εγώ από πέντε χρονών βρέθηκα μέσα στο αμπέλι και το οινοποιείο, οπότε θεωρούσα δεδομένο πως θα ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα. Έτσι, λοιπόν, σήμερα είμαι υπεύθυνη για την οινοποίηση και την παραγωγή. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να παίρνουμε την πρώτη ύλη από τα δικά μας αμπέλια και μόνο, να την μεταποιούμε και να βγάζουμε το τελικό προϊόν».

Το κτήμα Παλυβού διαθέτει 12 διαφορετικές ετικέτες, οι οποίες διατίθενται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Τα προϊόντα μας τα προωθούμε στην ελληνική αγορά μέσω δύο δικτύων διανομής, ενώ το 50% με 55% της παραγωγής μας εξάγεται», τονίζει η Ευαγγελία.

Εκπαίδευση

Για να καταφέρει, όμως, η 27χρονη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αμπελιού και να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισε να σπουδάσει οινολογία-αμπελουργία στη Βουργουνδία της Γαλλίας. «Οι σπουδές μου ήταν στοχευμένες, ώστε να μπορέσω μετά να αναλάβω την επιχείρηση. Είναι κάτι που αγαπώ πολύ κι γι’ αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση, χωρίς να υπάρχει πίεση από τους γονείς μου. Η εκπαίδευση με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ευτυχώς η σχολή που πήγα είχε πολλή πρακτική άσκηση, που σημαίνει ότι ήμουν από νωρίς μέσα στο οινοποιείο. Έτσι, έμαθα να δουλεύω σε γρήγορους ρυθμούς και να μπορώ να ανταπεξέρχομαι σε δύσκολες καταστάσεις. Για να πάει μπροστά ένας τομέας πρέπει να υπάρχει εξέλιξη και την εξέλιξη θα την φέρουν τα νέα άτομα που έχουν ταξιδέψει, έχουν διευρύνει τις προοπτικές τους και έχουν δει μοντέλα παραγωγής τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα», αναφέρει η νεαρή αμπελουργός και οινοποιός.

Η Ευαγγελία θεωρεί πως ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί οι νέοι που επιστρέφουν πίσω στην επαρχία, στα χωριά τους και ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, ενώ επίσης πολλοί είναι και εκείνοι που ενδιαφέρονται να μάθουν για το κρασί, την εμφιάλωση και τις ποικιλίες. «Αυτό, όμως, που τονίζω εγώ είναι πως ο αγρότης σήμερα πρέπει να είναι επιχειρηματίας στη σκέψη, να διαβάζει, να ενημερώνεται, έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκει τις συνεργασίες που χρειάζονται για να προωθήσει το προϊόν του καλύτερα». 

Οινοποιείο

Την εμπειρία να γευτούν κρασιά, να τα γνωρίσουν και να μάθουν για την εμφιάλωση και τις ποικιλίες μπορούν να ζήσουν όσοι επισκέπτονται το οινοποιείο της οικογένειας. «Είμαστε το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο της Νεμέας και δεχόμαστε περίπου 30.000 άτομα ετησίως, είτε μεμονωμένα είτε ως γκρουπ, ξένοι και Έλληνες. Μας επισκέπτονται, επίσης, σχολεία, άτομα από σχολές οινοποιίας αλλά και παιδιά που τελειώνουν το σχολείο και θέλουν να ασχοληθούν με την οινολογία, με τη γη», τονίζει η Ευαγγελία. «Προτρέπω τους νέους που έρχονται στο οινοποιείο και συζητάμε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της μεταποίησης, είτε αυτό πάει να πει αμπέλι-κρασί, είτε ελιά-λάδι είτε μέλισσες-μέλι. Να ασχοληθεί κάποιος με τη γη και μετά να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες ώστε να δίνει το προϊόν του για μεταποίηση. Όσον αφορά τον τομέα του κρασιού θεωρώ ότι είναι ένας τομέας ο οποίος ανεβαίνει κάθε χρόνο και πλέον τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια μπορούμε να ανταγωνιστούμε μεγάλα κρασιά του εξωτερικού», καταλήγει.
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου