Ποιός έκανε διάσημα τα μακαρόνια;


Είναι τα ζυμαρικά Ιταλικά;

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο προσιτά τρόφιμα στον κόσμο. Σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική της μοναδική έκδοση αυτού του δημοφιλούς, φθηνού βασικού είδους τροφής.

Στη Γερμανία και την Ουγγαρία έχουν spaetzle. Στην Ελλάδα, μανέστρα. Στην Πολωνία, απολαμβάνουν τσεπο-ειδή μακαρόνια που ονομάζονται pierogi. Οι εβραϊκές οικογένειες Ashkenazi φτιάχνουν ζυμαρικά kreplach. Και στην Αμερική, τα ζυμαρικά προετοιμάζονται και σερβίρονται όπως και στην Ιταλία – με εξαίρεση τα, εντελώς αμερικανικά, σπαγγέτι με κεφτεδάκια.

Στην πραγματικότητα, όταν πολλοί από εμάς σκέφτονται τα ζυμαρικά, σκεφτόμαστε ιταλικό φαγητό και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προέρχονται εκεί. Ενώ τα ζυμαρικά είναι, παραδοσιακά, ιταλικά, έχουν στην πραγματικότητα μια πολύ αρχαία ιστορία που καθιστά σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος τα δημιούργησε πρώτος.

Η ιστορία των ζυμαρικών


Η ιστορία των ζυμαρικών είναι δύσκολο να εντοπιστεί για διάφορους λόγους. Η ίδια η λέξη μεταφράζεται σε «πάστα» στα ιταλικά. Πρόκειται για μια αναφορά στη ζύμη που παρασκευάζεται από ένα συνδυασμό αλευριού και νερού ή αυγών – όλα τα απλά συστατικά που υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αυτό καθιστά δύσκολο να διαφοροποιήσετε τα ζυμαρικά από άλλα αρχαία πιάτα που παρασκευάζονται από τα ίδια συστατικά.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα ζυμαρικά είναι από καιρό τροφή των κοινών ανθρώπων, δεν έχει λάβει τόσο μεγάλη προσοχή όσο πιο εξωφρενικά τρόφιμα… κρίμα, αφού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον πλανήτη! Ας το αντιμετωπίσουμε αυτό, εξερευνώντας τις ρίζες των ζυμαρικών εδώ, στην κουζίνα της ιστορίας.

Ο Marco Polo και τα ταξίδια του


Όταν μιλάμε για ζυμαρικά, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την σημασία του όρου. Η λέξη ζυμαρικά χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει τα παραδοσιακά ιταλικά noodles, τα οποία είναι διαφορετικά από άλλα είδη noodles ανά τον κόσμο. Τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από ζύμη που αποτελείται από σκληρό σιτάρι και νερό ή αυγά.
Η χρήση σκληρού σίτου είναι αυτό που τα κάνει διαφορετικά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη του σκληρού σίτου και η χαμηλή υγρασία το καθιστούν ιδανικό για την παραγωγή ζυμαρικών. Η ζύμη σκληρού σίτου πιέζεται σε φύλλα, κόβεται σε διάφορα σχήματα και μαγειρεύεται πριν από την σερβίρισμα.
νώ σκεφτόμαστε τα ζυμαρικά ως ένα πολιτιστικά ιταλικό φαγητό, είναι είναι πιθανόν ο απόγονος των αρχαίων ασιατικών noodles. Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι τα ζυμαρικά εισήχθησαν στην Ιταλία από την Κίνα, από τον Μάρκο Πόλο, κατά τον 13ο αιώνα. Στο βιβλίο του, «Τα ταξίδια του Marco Polo», υπάρχει ένα απόσπασμα που αναφέρει με συντομία την γνωριμία του με ένα φυτό που παρήγαγε αλεύρι (ενδεχομένως «breadfruit tree»). Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το φυτό για να δημιουργήσουν ένα μείγμα παρόμοιο με το αλεύρι κριθαριού.
Το δημητριακό που έμοιαζε με κριθάρι, όπως ανέφερε ο Polo, που το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν διάφορα πιάτα που μοιάζουν με ζυμαρικά, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιγράφεται ως «lagana» (λαζάνια). Δεδομένου ότι το αρχικό κείμενο του Polo δεν υπάρχει πια, οι ιστορίες που ξέρουμε εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις μαρτυρίες διάφορων συντακτών και ειδικών. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ζυμαρικά κέρδιζαν ήδη δημοτικότητα σε άλλες περιοχές της Ιταλίας κατά τον 13ο αιώνα, καθιστά πολύ απίθανο ότι ο Marco Polo ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τα ζυμαρικά στην Ιταλία.

Η Κίνα και… τα ζυμαρικά


Τα Noodles υπήρχαν στην Ασία πολύ πριν το ταξίδι του Polo στην Κίνα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η κεντρική Ασία είναι πιθανότατα η πρώτη περιοχή που παρήγαγε ζυμαρικά χιλιάδες χρόνια πριν. Από την Ασία ταξίδεψε προς τα δυτικά. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στην Ευρώπη είναι ασαφής, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες – ορισμένοι πιστεύουν ότι οι νομαδικοί Άραβες είναι υπεύθυνοι για την προσθήκη πρώιμων μορφών ζυμαρικών προς τα δυτικά.
Μόλις έφτασε στη Μεσόγειο η διαδικασία εξευγενίστηκε και το σκληρό σιτάρι έγινε το συστατικό επιλογής για αλεύρι ζυμαρικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γλουτένη και της μεγάλης διάρκειας ζωής. Όταν το ζυμαρικό σκληρού σίτου στεγνώσει, διαρκεί επ’ αόριστον, καθιστώντας το ένα πολύ βολικό φαγητό για αποθήκευση. Με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας της οικονομικής προσιτότητας του ζυμαρικού, της διάρκειας ζωής και της ευελιξίας του, έγινε σταθερά ριζωμένη στην ιταλική κουλτούρα.
Το ζεστό μεσογειακό κλίμα της Ιταλίας ήταν κατάλληλο για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών και βοτάνων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ιταλοί μπορούσαν να είναι δημιουργικοί με μια εύγευστη ποικιλία σαλτσών ζυμαρικών. Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα εμφανίστηκαν ως συμπλήρωμα των ζυμαρικών και οι ντομάτες παραμένουν το πιο δημοφιλές συστατικό στη σάλτσα ζυμαρικών σήμερα.

Η λατρεία του Thomas Jefferson


Οι πρώτοι Ισπανοί άποικοι ήταν μεταξύ των πρώτων που έφεραν ζυμαρικά στην Αμερική. Πιστέψτε το ή όχι, ήταν ο Thomas Jefferson που βοήθησε να δώσει στα ζυμαρικά μια πρώτη ώθηση στη δημοτικότητα. Κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης παραμονής στο Παρίσι από το 1784-1789, ο Τζέφερσον έφαγε αυτό που ονόμασε macaroni… τότε η λέξη θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε σχήμα ζυμαρικών.
Απόλαυσε το πιάτο του τόσο πολύ, που επέστρεψε στην Αμερική με δύο κουτιά γεμάτα ζυμαρικά. Όταν τελείωσε το απόθεμα του, ζήτησε κι άλλα μέσω ενός φίλου του από τη Νάπολη.

Οι μετανάστες μακαρόνια


Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν μια μεγάλη ομάδα μεταναστών μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην Αμερική (οι περισσότερα από τη Νάπολη), τα ζυμαρικά έγιναν κοινό τρόφιμο στις Η.Π.Α.. Από τότε άρχισε να φτιάχνεται σπαγγέτι στην Αμερική.

Σήμερα, τα ζυμαρικά γενικά μαγειρεύονται βράζοντας την ζύμη. Η πρώτη ένδειξη βρασίματος ζυμαρικών προέρχεται από το Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ. Το Ταλμούδ περιλαμβάνει μια συζήτηση για το αν η βρασμένη ζύμη πρέπει να θεωρείται ως άζυτο ψωμί σύμφωνα με το εβραϊκό δίκαιο. Τα ζυμαρικά πιθανότατα βράζονταν πριν γραφτεί το Ταλμούδ, αλλά αυτή είναι η πρώτη αναφορά σε κείμενο στη μέθοδο μαγειρέματος τους.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των ζυμαρικών είναι το πόσο λίγο έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των αιώνων. Είναι ακόμα κατασκευασμένα με τα ίδια βασικά συστατικά και τεχνικές που είχαν από την αρχαιότητα.
Όταν τρώμε ζυμαρικά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πρόγονοί μας, και οι πρόγονοί των προγόνων μας, έφαγαν κάτι παρόμοιο. Τα ζυμαρικά, με τη μακρά, πολυπολιτισμική τους ιστορία, είναι μια μαγειρική σύνδεση με το παρελθόν μας.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου