5 σημάδια ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να έπεσε θύμα bullying μικρός, να μετακόμιζε συχνά, κάτι το οποίο τον έκανε συνεχώς το «καινούριο παιδί», ακόμη και να τον κακοποιούσαν ή να μην τον φρόντιζαν οι ίδιοι του οι γονείς. Όπως και να’ χει, η εικόνα που δημιούργηθηκε στο μυαλό αυτού του ανθρώπου, εντυπώθηκε τόσο καλά μέσα του, που άρχισε να την πιστεύει και να θεωρεί ότι όντως δεν αξίζει σαν άτομο. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να μην το δείχνουν συχνά, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν αυτό που κουβαλούν μέσα τους.

5 σημάδια ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

1. Δεν μπορείτε να δεχτείτε τα κοπλιμέντα που σας κάνουν

Αν κάποιος έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, θα δεχτεί ένα κοπλιμέντο και θα απαντήσει με ένα «ευχαριστώ». Όταν όμως μιλάμε για κάποιον με χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, τα πράγματα περιπλέκουν. Συνήθως, τα άτομα αυτά, ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες ώστε να αντιστρέψουν τον καλό λόγο που τους χαρίζουν οι άλλοι. Να πείσουν εκείνους, αλλά και τους εαυτούς τους, πως δεν αξίζουν τον έπαινο.

2. Αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Γι’ αυτό, τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, αποφεύγουν να κοιτάνε τους άλλους στα μάτια. Για να μην «προδώσουν» αυτό που κρύβουν μέσα τους.

3. Απολογείστε χωρίς λόγο

Τα άτομα που δεν έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, βάζουν τους εαυτούς τους σε θέση να απολογούνται συνεχώς για πράγματα, ακόμα κι αν δεν έκαναν κάτι λάθος. Απολογούνται για συμπεριφορές άλλων, για το ότι δεν έφτασαν νωρίτερα στο ραντεβού, κι ας έχουν φτάσει στην ώρα τους. Σε γενικές γραμμές, κριτικάρουν τους εαυτούς τους ώστε να αποφύγουν μελλοντική κριτική από τους άλλους.

4. Είστε αναποφάσιστοι

Όσοι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση δυσκολεύονται να πάρουν μια γρήγορη απόφαση, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα. Φοβούνται πως μπορεί να αποφασίσουν λάθος και να δεχτούν κριτική, και γι’ αυτό σκέφτονται και ξανασκέφτονται πριν πάρουν μια απόφαση.

5. Κάνετε έντονο αυτοσαρκασμό

Συνήθως, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, σπεύδουν να κριτικάρουν και να χλευάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό πριν το κάνουν οι άλλοι. Ειδικά, όσοι έχουν υπάρξει θύματα bullying στο παρελθόν, είναι πιθανό να έχουν πολύ έντονα ανεπτυγμένο αυτό το στοιχείο. Όταν κάποιος άλλος κάνει αστεία εις βάρος σου για να γελάσει η παρέα, μπορεί να σε πληγώνει. Όταν όμως τα κάνεις μόνος σου, δεν πονάει και τόσο…
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου