Η ιστορία του γυναικείου μαγιό μέσα στους αιώνες (video)


Η ιστορία του μαγιό είναι μεγάλη και πολύ παλιά. Για την ακρίβεια, ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εκατοντάδες αλλαγές, τροποποιήσεις ή ακόμα και απαγορεύσεις.

Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος
Η λέξη «μαγιό», προέρχεται από την γαλλική λέξη «maillot». Το 1530 η λέξη maillto δήλωνε πως ήταν ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου. Το 1820 ήταν ένα είδος καλσόν όπου φορούσαν οι χορεύτριες στην σκηνή του θεάτρου και το 1900 καθιερώθηκε ως «costume de bain», δηλαδή «μπανιερό».
Η εξέλιξη του μαγιό δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ευπρόσδεκτη από τον κόσμο και ειδικά για τις γυναίκες. Καμία σχέση δηλαδή με τη σημερινή εποχή, που όλα είναι της μόδας και η επιλογή μαγιό αποτελεί βάσανο για τον περισσότερο κόσμο.

Στο σημερινό τεύχος του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr, αποφασίσαμε να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του μαγιό και να ακολουθήσουμε την πορεία του, μέχρι να φθάσουμε στην οριστική απενοχοποίησή του.



Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη
Επειδή… αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει, δεν θα ήταν δυνατόν να μην ξεκινήσουμε με μια αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα. Τα λουτρά, λοιπόν, στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στη Ρώμη δεν αποτελούσαν ναούς σεμνότητας, αλλά αντιθέτως, εκεί οι λουόμενοι άφηναν όσο πιο πολλή επιφάνεια δέρματος μπορούσαν ακάλυπτη, για να καθαρίζουν το σώμα τους. Και για την ιστορία, οι Αρχαίες Ελληνίδες και Ρωμαίες κυκλοφορούσαν στα λουτρά με μικροσκοπικά ενδύματα τύπου «μπικίνι»!

1825

Κατασκευάζονται ειδικές τουαλέτες για να απολαύσουν το μπάνιο τους οι γυναίκες. Τα φορέματα ήταν βαριά κάτι που τις δέσμευε να κολυμπάνε σε ρηχά νερά.
Γυναίκες φορούν τις ειδικές τουαλέτες θαλάσσης και πλατσουρίζουν σε ρηχά νερά, αφού το βάρος του φορέματος δεν επιτρέπει το κολύμπι.

1870

Το μαγιό ακόμα καλύπτει όλο το σώμα, αλλά μοιάζει περισσότερο με ρούχο περιπάτου παρά με τουαλέτα!


Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου