200 «ράμπο» στο κυνήγι του οικονομικού εγκλήματος


Τόσο η πραγματικότητα όσο και η... τρόικα ανέδειξαν την ανάγκη να διαχωριστεί ο οικονομικός εισαγγελέας από τη ΓΓΔΕ (η οποία μετονομάστηκε από 1/1/2017 σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και να δημιουργηθεί ένα σύστημα αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος.
Η δομή θα απαρτίζεται από στελέχη του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, λιμενικούς αστυνομικούς αλλά και επιστημονικό προσωπικό που θα έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο που μπορεί να είναι χρήσιμο για το έργο τους χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού και επαγγελματικού απορρήτου. Θα είναι αρμόδια να ερευνά τις εισαγγελικές παραγγελίες που θα φθάνουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς ενώ η ΑΔΑΕ δεν θα ασχολείται πλέον με αυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη αφού η ΓΓΔΕ είχε κατακλυστεί από εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες έφθασαν τις 2.688. Από αυτές, οι 1.576 αντιστοιχούν σε 4.333 ΑΦΜ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι από το δυναμικό της ΓΓΔΕ 400 ελεγκτές ασχολούνται μόνο με εισαγγελικές παραγγελίες και μπορούν να φέρουν σε πέρας λιγότερους από 1.000 ελέγχους κάθε χρόνο, καταδεικνύεται η αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να ελέγξει το σύνολο αυτών των υποθέσεων, αλλά και να καθορίσει η ίδια τους ελέγχους που θέλει να κάνει κατά προτεραιότητα, με στόχο την είσπραξη εσόδων.
Αλλο παράδειγμα είναι ότι στους ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ (υπηρεσία ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων), που υπηρετούν 147 ελεγκτές, εκκρεμούν 1.170 υποθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4.623 ταυτοποιημένα ΑΦΜ. Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι που κρίθηκε ότι οι δύο υπηρεσίες πρέπει να χωρίσουν αρμοδιότητες και προσωπικό, ώστε να μη διαπιστώνεται το φαινόμενο παράλληλων ερευνών, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί το ίδιο ΑΦΜ να ελέγχεται και από τους δύο φορείς! Μετά την ολοκλήρωση κάθε έρευνας από τα στελέχη της δομής, εφόσον προκύπτει η τέλεση αξιόποινων παραβάσεων θα συντάσσεται έκθεση ελέγχου, η οποία θα διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος και να ασκηθεί στη συνέχεια η ποινική δίωξη από τον οικ. εισαγγελέα.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου