Τεράστιο κύκλωμα τοκογλυφίας σε Βραχάτι και Ξυλόκαστρο!


Την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος, με τοκογλυφικές δραστηριότητες και «ειδικότητα» το «σπάσιμο» επιταγών και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατάφερε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ποσότητες χρυσού και επιταγές. Ακόμη, εξακριβώθηκε η συμμετοχή δέκα ατόμων στην εγκληματική οργάνωση, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατ’ επάγγελμα τοκογλυφίας.

Ο εγκέφαλος, οι μεταφορείς και οι εισπράκτορες

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, σε Ιωάννινα, Αθήνα, Αρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας.

Στο πλαίσιο αυτής, συνελήφθησαν ο 65χρονος που θεωρείται εγκέφαλος της οργάνωσης, 4 ακόμη Ελληνες- 45, 51, 31 και 50 ετών- και ένας 34χρονος Βούλγαρος, που εκτιμάται ότι ήταν οι κεντρικοί βραχιόνες της οργάνωσης. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του κυκλώματος τρεις ακόμη Ελληνες, 23, 61 και 67 ετών και ένας 44χρονος Πακιστανός, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει και 61χρονο Ελληνα, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγός, εισπράκτορες, νομιμοποίηση εσόδων, καθοδήγηση, ανεύρεση θυμάτων κ.λπ.) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους.

Η εγκληματική οργάνωση έκανε «ιδιωτικό δανεισμό», με τη μεθοδολογία της προεξόφλησης- «σπάσιμο»- επιταγών και έβγαζε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές συναλλαγές. Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τους δάνειζαν χρηματικά ποσά παρακρατώντας ως εγγύηση μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, τις οποίες εξαργύρωναν στη συνέχεια άλλα μέλη της οργάνωσης από τραπεζικά καταστήματα.

Ο 65χρονος είχε ηγετικό ρόλο, ενώ ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 45χρονος Ελληνας είχαν αναλάβει τον ρόλο του «μεταφορέα» των επιταγών και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από την προεξόφληση των επιταγών.

Αλλοι 4 Ελληνες ως «συνεργαζόμενοι» επιχειρηματίες, δραστηριοποιούνταν στην είσπραξη των ονομαστικών αξιών των επιταγών από τις τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της- ο 61χρονος και ο 67χρονος Ελληνας και ο 44χρονος Πακιστανός- εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα και «αλίευαν» τις επιταγές.

Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-στην οικία του 65χρονου ημεδαπού εγκέφαλου της οργάνωσης, στο Πικέρμι Αττικής:

    δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ανελκυστήρα, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των 605.000 ευρώ, 8.760 λίρες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και 66.022 δολάρια ΗΠΑ.
    τέσσερις ράβδοι χρυσού και φύλλο χρυσού
    πλάκα χρυσού βάρους ενός κιλού
    100 χρυσές λίρες και 50 pesos
    τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν
    τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα.

-στην κατοχή των κατηγορουμένων και στα οχήματά τους το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, δεκατέσσερις επιταγές συνολικής ονομαστικής αξίας 62.300 ευρώ και ιδιόχειρες σημειώσεις.



Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου