Έλα πες αλήθεια. Έχεις δοκιμάσει. Ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος. Μπορεί να το έχεις κάνει για θεραπευτικούς σκοπούς, κίνηση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Για την φούντα, τον μπάφο και την κάνναβη μιλάμε. Και εδώ, η συζήτηση για την αποποινικοποίησή της μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο ή απλά κανείς δεν είχε την τόλμη τελικά να το κάνει πράξη.
Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η χρήση της; Ποιοι έχουν δίκιο τελικά; Όσοι είναι κατά ή εκείνοι που παλεύουν για την αποποινικοποίησή της;
Η απάντηση βρίσκεται (και) στην επιστήμη. Νέα μελέτη που έγινε πάνω σε 10.000 σχετικές αναφορές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να υποστηρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Όχι μόνο αυτό, αλλά εγκυμονούν και πολλοί κίνδυνοι από τη χρήση της, λέει η ίδια μελέτη που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, την ώρα που 29 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αποποινικοποίηση της φούντας.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα τουλάχιστον με την πιο πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και Ιατρικής, επαρκείς αποδείξεις υπάρχουν μόνο για τρεις θεραπευτικές χρήσεις. Για τη μείωση της ναυτίας και του εμετού από τη χημειοθεραπεία, την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων και την ελάττωση των σπασμών που προκαλεί στο σώμα η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι χρήσεις για τις οποίες υπάρχουν «περιορισμένες αποδείξεις ή ανεπαρκείς», σύμφωνα με τον Sean Hennessy, καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της 16μελούς επιτροπής επιστημόνων που έκανε την έρευνα, περιελάμβαναν την αυξημένη όρεξη και πρόσληψη βάρους για ασθενείς με HIV/Aids, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και επιληπτικές κρίσεις.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Τραυματισμοί και θάνατος
Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι το να οδηγεί κανείς υπό την επήρεια κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα. Επίσης δείχνουν ότι στις πολιτείες όπου είναι νόμιμη η χρήση της τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταπιούν κάνναβη. Η χρήση της μπορεί επίσης να βλάψει τη μαθησιακή και κοινωνική ανάπτυξη ενός ατόμου.
Η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια, διαταραχή κοινωνικού άγχους και σε ένα μικρότερο βαθμό για κατάθλιψη. Επίσης όσοι κάνουν βαριά χρήση είναι πιο πιθανό να αναφέρουν αυτοκτονικές τάσεις απ' ότι οι μη χρήστες, ενώ οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή που κάνουν χρήση, σχεδόν καθημερινά, παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα από όσους δεν κάνουν χρήση.
Καρκίνος
Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν το κάπνισμα κάνναβης με καρκίνους στους πνεύμονες, στο κεφάλι ή στον λαιμό, όπως συμβαίνει με τα κλασικά τσιγάρα. Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα κάνναβης σε τακτική βάση συσχετίζεται με χρόνια βρογχίτιδα και φλέματα.
Εθισμός
Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερη χρήση κάνναβης είναι πιο πιθανό να εθιστούν και ότι όσο πιο νέοι αρχίσουν τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να καταλήξουν σε προβληματική χρήση.
Ναυτία
Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα κανναβιδοειδή, ενώσεις που προέρχονται από την ινδική κάνναβη, είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των εμετών που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία.
Χρόνιος πόνος
Υπάρχουν αποδείξεις που υποστηρίζουν τη χρήση της κάνναβης στη θεραπεία χρόνιων πόνων και συγκεκριμένα στους σπασμούς που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας, της νόσου που παραλύει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου