Μία υπέροχη Κορίνθια με παγκόσμια δράση...!!



Η Έλσα Σταματοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Μελέτης της εθνότητας και φυλής και στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Columbia. Επίσης, είναι διευθύντρια  του Προγράμματος για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών του Ινστιτούτου Μελέτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει υπηρετήσει επί 22 χρόνια στον ΟΗΕ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, οι γονείς της κατάγονται από χωριά της Πελοποννήσου, ο πατέρας της από το Ψάρι Κορινθίας και η μητέρα της από το Φιχτιά Αργολίδας.
«Ως παιδί πέρασα πολύ χρόνο στα 2 χωριά μαζί με τους γονείς μου τα καλοκαίρια και στις γιορτές. Διατηρώ πολύ ισχυρούς δεσμούς και με τα δύο» δηλώνει η κ. Σταματοπούλου.
Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο North-Eastern της Βοστόνης στην Απονομή Ποινικής Δικαιοσύνης και στην Πολιτική Επιστήμη με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο στο University Institute of Graduate International Studies της Γενεύης.
Άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Columbia to 2011, μόλις ολοκλήρωσε την υπηρεσία της στο OHE σε διάφορες θέσεις στα γραφεία στη Βιέννη, στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη.
Ξεκίνησε την πορεία της από τη Βιέννη, στο Τμήμα Ναρκωτικών, στη συνέχεια πήγε στη Βιέννη στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τέλος στη Νέα Υόρκη, όπου υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις
Από το 1983 ασχολήθηκε με θέματα των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών. Ήταν μάλιστα η πρώτη επικεφαλής της Γραμματείας του Μόνιμου Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα ζητήματα των αυτοχθόνων το 2003.
Δίδαξε την πρώτη σειρά μαθημάτων στο Columbia για τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα σχετικά με το θέμα για την Διεθνή Κοινότητα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ISHR).
Έχει συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις και έχει λάβει δεκάδες βραβεία για τη δράση της όπως το βραβείο The Ingrid Washinawatok El Issa O’Peqtaw Metaehmoh-Flying Eagle Woman Peace, Justice and Sovereignty, το βραβείο της  NGO Committee on the Decade of the World’s Indigenous Peoples, το βραβείο Eleanor Roosevelt του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα άρθρα της ασχολούνται με θέματα όπως τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών, των γυναικών, των θυμάτων παραβίασης δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων στον πολιτισμό και για τον ΟΗΕ.
Το 1998 συνυπέγραψε το βιβλίο “The Universal Declaration of Human Rights: 50 Years and Beyond”. Το βιβλίο της “Cultural Rights in International Law” εκδόθηκε το 2007. Επίσης, επέβλεψε την πρώτη έκδοση του ΟΗΕ για τους Αυτόχθονες Λαούς του Κόσμου  το 2009.
Στην Ελλάδα είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Ψαριωτών και της Αδελφότητας Ψαριωτών. Επίσης είναι μέλος των ελληνικών ΜΚΟ Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της  Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει δύο παιδία, την Σοφία και τον Ανδρέα.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου