Για τον σκληρότερο χειμώνα της εξαετούς κρίσης προετοιμάζεται η αγορά, περιμένοντας όχι μόνο 18.000 λουκέτα και 33.000 απολύσεις, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και αύξηση της ανεργίας τουλάχιστον κατά 1%.
Κι όλα αυτά ενώ το κυβερνητικό αφήγημα στη ΔΕΘ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο και σαφώς πιο αισιόδοξο. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, όπως τονίζει στο «business stories» ο πρόεδρος των επαγγελματιών και βιοτεχνών της χώρας Γιώργος Καββαθάς, η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε επίπεδο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να ξεδιπλώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα εν όψει ενός σαφώς δύσκολου χειμώνα.
«Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε όχι για αποκλιμάκωση, όπως τονίζει η κυβέρνηση, αλλά για αύξηση των δεικτών ανεργίας. Μπορεί να φαίνεται στην ΕΡΓΑΝΗ ότι υπήρξαν 1,1 εκατομμύριο προσλήψεις έναντι 1 εκατομμυρίου απολύσεων, αν δείτε όμως τα ποιοτικά στοιχεία, θα ανακαλύψετε ότι οι όποιες προσλήψεις δεν είναι πλήρους απασχόλησης. Μόνο το 40% εξ αυτών είναι τέτοιες. Ενα άλλο 40% αφορά μερική απασχόληση και έχει να κάνει με τον τουρισμό και το υπόλοιπο 20% με εκ περιτροπής εργασία. Με τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα λοιπόν σε πρόβλημα και δίχως αναπτυξιακά εργαλεία, καθίσταται σαφές ότι η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη». Ο κ. Καββαθάς φοβάται μάλιστα ότι ο ερχόμενος Ιανουάριος θα είναι «μήνας καμπής» και αρνητικών εξελίξεων για την αγορά.
Και ο κ. Αντώνης Ζαΐρης όμως, ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), εκτιμά ότι η αγορά υπό το βάρος των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων δύσκολα θα παρουσιάσει έναν καλό χειμώνα. «Ο Ελληνας καταναλωτής είναι κουρασμένος. Παράλληλα, δεν διαφαίνεται ένα δομημένο σχέδιο ανάταξης, γεγονός που προβληματίζει την αγορά. Θα περιμέναμε πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες στη ΔΕΘ», τονίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οργανωμένο και μεγάλο ως προς το ποσοστό επενδύσεων και εργαζόμενων λιανεμπόριο, ήδη την αγορά ταλανίζουν τρεις περιπτώσεις σημαντικών επιχειρήσεων που τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα και φαίνονται να χάνουν τη μάχη της βιωσιμότητας, ενώ και στη βιομηχανία η κατάσταση είναι εκρηκτική. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα που διαβλέπει ο κ. Καββαθάς έχει να κάνει με το κραχ που θα προκύψει από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οσο και αν επιδιώκεται να υπάρξει σχέδιο σωτηρίας πολλών σχημάτων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, το γεγονός ότι θα υπάρξουν αναγκαστικά και εταιρείες που δεν θα τα καταφέρουν να πείσουν για τα business plans τους δημιουργεί μια σύνθετη κατάσταση. «Τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ληξιπρόθεσμα φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι μια ρύθμιση, έστω και αν είναι ευνοϊκή για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, θα είναι ταυτόχρονα καταλυτική για άλλες. Δηλαδή θα υπάρξει κύμα νέων λουκέτων, με τη σφραγίδα του Δημοσίου αυτή τη φορά», αναφέρει ο κ. Καββαθάς. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι και οι δύο πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ περί ακατάσχετου λογαριασμού και παγώματος των πληρωμών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν.
«Τα ανακουφιστικά αυτά μέτρα δεν έχουν συμφωνηθεί προς το παρόν με την τρόικα. Εχουμε συνηθίσει από πολιτικές υποσχέσεις, όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίησή τους. Αν όμως δεν προσέξουμε, μπορεί ο κόφτης να προέλθει από το Ασφαλιστικό. Η κατάσταση που διαμορφώνεται λοιπόν με κάνει να ανησυχώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι πιέσεις επίσης που η βιομηχανία, ακόμα και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις βιώνουν στην Ελλάδα αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της βαρυχειμωνιάς που έρχεται. Με τη Μαρινόπουλος να προχωρά στην επόμενη φάση της, πολλοί είναι οι προμηθευτές που αναζητούν λύσεις λόγω της ανάγκης στήριξης της νέας προσπάθειας εκ μέρους της Σκλαβενίτης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου