ΑΠΟΨΗ: Γιάννης Λάμπρου
Δήμος δεν είναι ούτε οι μεγάλες ιδέες, ούτε τα μεγάλα σχέδια, ούτε φυσικά τα μιρκοπολιτικά παιχνίδια.
Δήμος είναι η καθημερινότητα.
Σωστός και επιτυχημένος δήμος είναι αυτός, που καταφέρνει να αλλάζει τακτικά και προς το καλύτερο τις εικόνες του πολίτη στην γειτονιά του, στον δρόμο και στην πόλη του.
Με απλά λόγια.
Ο κουρεμένος θάμνος, ο καθαρός κάδος, το πεζοδρόμιο, η πλατεία, η παιδική χαρά είναι εικόνες που κάνουν τους πολίτες να νοιώθουν όμορφη και φιλική την πόλη τους.
Η Κόρινθος είναι ουσιαστικά μία καλόβολη πόλη, που μπορεί να είναι και όμορφη και καθαρή και έλκτική κάθε μέρα.
Απόδειξη αυτου είναι η ωραία εικόνα που έχουν το καλοκαίρι οι πεζόδρομοι του κέντρου με ανθισμένα τα δένδρα.
Οσα δένδρα αφήνουν οι ασυνείδητοι να ανθίσουν.
Εκτιμώ ότι η σημαντικότερος τομέας του δήμου Κορινθίων είναι αυτός που διαχειρίζεται την καθημερινότητα.
Δηλαδή την αποκομιδή των απορριμάτων, το πράσινο, την καθαριότητα στους δρόμους και τις γειτονιές, την τήρηση των κανονιστικών του δήμου και την ελεγχόμενη στάθμευση.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν και χρήματα και προσωπικό και διοικητικές δομές.
Προσπάθεια γίνεται αλλά η δημοτική αρχή οφείλει να κερδίσει αυτό το στοίχημα.
Η μάχη με την καθημερινότητα θέλει μεράκι, οργάνωση και σχεδιασμό.
Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα οργάνωσης και άμεσης αντιμετώπισης.
Κατ' αρχήν πρέπει να καταγράφονται τα προβλήματα.
Μετά πρέπει να λύνονται άμεσα.
Πιστεύω ότι η καθημερινότηα αδικεί την δημοτική αρχή της Κορίνθου και τον δήμαρχο που προσπαθεί αλλά και ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα.
Πιστεύω ότι αρκούν μερικά απλά βήματα για να κερδηθεί αυτή η μάχη και να μείνει και ως παρακαταθήκη στον δήμο.
ΒΗΜΑ 1ο: Να οριστεί υπάλληλος που κάθε μέρα θα γυρίζει την Κόρινθο και τα χωριά και θα καταγράφει μικρά και μεγάλα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά θα μεταβιβάζονται με την λήξη του ωραρίου του σε συγκεκριμμένο γραφείο "καθημερινόητας", το οποίο αυτόματα και ηλεκτρονικά θα μεταφέρει σε κάθε αρμόδιο αντιδήμαρχο που είναι υπεύθυνος το πρόβλημα και θα ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ στην ιστοσελίδα του δήμου την ενέργεια που θα γίνει απο τον αντιδήμαρχο.
ΒΗΜΑ 2ο: Αμεσα ο δήμος να δώσει στην δημοσιότητα ένα τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο οι πολίτες να μεταφέρουν προβλήματα απο την γειτονιά τους. Τα προβλήματα θα μεταβιβάζζονται αμέσως στο γραφείο "καθημερινότητας", το οποίο θα ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τους αντιδημάρχους.
ΒΗΜΑ 3ο: Να ανατεθεί στην ΔΑΕΚ η δυνατότητα να επιλύει σε άμεσο χρόνο τα μικρά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Η ΔΑΕΚ μπορεί να είναι ευέλικτη και να μην χρονίζουν προβλήματα που η λύση τους απαιτεί μερικές δεκάδες ευρώ ή λίγη φροντίδα. Η ΔΑΕΚ επίσης μπορεί να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες.
ΒΗΜΑ 4ο: Να δημιουργηθεί έστω και άτυπα υπηρεσία συντήρησης των δημοτικών έργων. Ο δήμος έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια σπουδαία έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής που απαιτούν όμως διαρκή συντήρηση για να μην γίνουν προβληματικά απο τον χρόνο και την χρήση.Ηδη σε κάποια είναι ορατά τα συμπτώματα φθοράς.
ΒΗΜΑ5ο: Η νέα κανονιστική πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να ισχύει για ΟΛΟΥΣ χωρίς την παραμικρή διάκριση. Πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα, να επιστρέψουν τα δένδρα στην θέση τους, να σταματήσει η κατάχρηση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρον,να σταματήσει η ρύπανση.
Τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Κορινθίων θα συνδράμει το έργο του δήμου και θα απομονώσει όσους δεν σέβονται την πόλη.
Τίποτα απο τα παραπάνω δεν απαιτεί χρήματα παρά μόνο οργάνωση και μεράκι για να γίνει η πόλη αυτό που θέλει και η δημοτική αρχή όπως και κάθε δημοτική αρχή στον κόσμο.
ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ.
Ετσι θα επιστρέψουν και οι νέοι στην αυτοδιοίκηση και δεν θα γυρίζουν την πλάτη στα δημοτικά πράγματα.
Ετσι θα κερδηθεί και το στοίχημα αναβάθμισης της ποιόητας ζωής. Και τα προσωπικά στοιχήματα των δημοτικών αρχόντων.
Ετσι ο δήμος θα μπεί δυνατά και στην νέα εποχή.
Για το Street life
Aύγουστος 2016
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου