Όλες οι αλλαγές στα capital controls


Δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, με πιο σημαντική από όλες τις αλλαγές την πλήρη άρση των περιορισμών κίνησης για το νέο χρήμα, δηλαδή τα χρήματα που επιτρέψουν από τα «στρώματα».

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δόθηκε και επίσημα η έγκριση στην πρόταση που είχε υποβάλει την Κυριακή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας για το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών.
Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά οι ιδιώτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους λογαριασμούς, χωρίς αυτά να «εγκλωβίζονται» στο σύστημα, καθώς θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αναλήψεων. Η κίνηση αυτή θα δώσει κίνητρο για να επιτρέψουν στις τράπεζες περίπου 25 δισ. καταθέσεων που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδας ότι έφυγαν το πρώτο μισό του 2015 με το φόβο του κουρέματος των καταθέσεων.
Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 840 ευρώ με μία κίνηση ανά δύο εβδομάδες, ενώ θα διευρυνθούν οι επιλογές αγορών σε e-shops του εξωτερικού.
Για τις επιχειρήσεις αυξάνονται τα όρια εισαγωγών με στόχο την πραγματοποίηση μιας πληρωμής στους προμηθευτές, την αμέσως επόμενη εργάσιμη από τη στιγμή που θα δοθεί η σχετική εντολή.
Όλες οι αλλαγές
Το αίτημα του διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που έγινε δεκτό από την ΕΚΤ, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
* Νέο χρήμα: Αρση της απαγόρευσης ανάληψης χαρτονομισμάτων όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
Όσοι καταθέτουν στο λογαριασμό τους μετρητά, θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσουν σε ανάληψή τους στο 100%.
Αγνωστο παραμένει εάν οι καταθέσεις αυτές θα μπορούν να αποσταλούν με έμβασμα στο εξωτερικό ή να επενδυθούν χωρίς περιορισμούς εντός ή εκτός συνόρων.
* Ανάληψη μετρητών για χρήματα από το εξωτερικό: Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
Με τον τρόπο αυτό, όσοι φέρνουν πίσω χρήματα από λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα αποστείλουν με έμβασμα πίσω στο 100% ή να προχωρήσουν σε ανάληψη έως και του 30% εξ αυτών.
* Οριο ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ: Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
Για το παλαιό χρήμα, δηλαδή για καταθέσεις που βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος, θα μπορεί να γίνεται σωρευτική ανάληψη του εβδομαδιαίου ορίου των 840 ευρώ κάθε 14 ημέρες.
Ετσι, με μία κίνηση οι καταθέτες θα μπορούν να «σηκώνουν» έως και 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες. Η αλλαγή αυτή εξυπηρετεί σήμερα μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους οι οποίοι δυσανασχετούσαν από το περιορισμένο εβδομαδιαίο όριο πληρωμών των 420 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η χαλάρωση του ορίου συμπίπτει σχεδόν με την εξάντληση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου