Από τα χέρια της νέας γενιάς οινοποιών της Πελοποννήσου το κρασί του αύριο


Μεγάλωσαν στα αµπέλια και έπαιξαν δίπλα στα δοχεία οινοποίησης, µαθαίνοντας από µικρά παιδιά ν’ αγαπούν το κρασί. Σήµερα, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς οινοποιών της Πελοποννήσου δηλώνουν «αρκετά µεγάλοι για να αντιληφθούν τις δυσκολίες αλλά και αρκετά νέοι για να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν τα πράγµατα».
Στα τέλη της δεκαετίας ‘80, νέοι οινολόγοι και οινοποιοί µε σπουδές στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία ξεκίνησαν αυτό που σήµερα ονοµάζουµε «Αναγέννηση» του ελληνικού οίνου. «Σε µία ανύπαρκτη αγορά, µε έναν καταναλωτή που δεν είχε ιδέα από καλό κρασί και εστιατόρια όπου οι σερβιτόροι είχαν συνηθίσει να µαζεύουν τα καψύλια της Santa Laoura» όπως έχει χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο Ντ. Στεργίδης, η γενιά εκείνη των Ελλήνων οινοποιών κατάφερε από το µηδέν να χτίσει στο πέρασµα των δεκαετιών µία εικόνα αξίας για το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων.
Τα παιδιά αυτής της γενιάς έζησαν από κοντά αυτό το µικρό θαύµα και ένιωσαν όλα τα συναισθήµατα που µπόρεσε να γεννήσει. Γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τον κόπο και τις θυσίες που χρειάστηκαν δείχνουν έτοιµοι να αναλάβουν το µερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Νέα κορίτσια και αγόρια, φιλόδοξα, µε περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πίστη στην αξία της συνεργασίας και άποψη για τη δυναµική αλλά και τα τρωτά σηµεία του κλάδου έρχονται µε ορµή και πολλές ιδέες.
Το Wine Trails, µε αφορµή την παρουσίαση «Με τη µατιά της Νέας Γενιάς: Όνειρα - Στόχοι - Ανησυχίες», που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού Peloponnese Wine Festival την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, συνάντησε 7+3 εκπροσώπους της νέας γενιάς οινοποιών για να θέσει το ερώτηµα: «Τι πρέπει να περιµένουµε από εσάς;»
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου