Χαράτσι εις τριπλούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Βαρύ φορτίο θα σηκώσουν αυτό το δίμηνο μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές με καπέλο, αναδρομικά χαράτσια και οφειλές που τους ακολουθούν από το 2016.
Επιπλέον βάρος θα επωμιστούν 140.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) του 2017. Για να ελαφρύνει αυτό το δίμηνο-φωτιά, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να παρατείνει για τρίτη φορά την προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του 2016 που οφείλουν δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες.
Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ παρέτεινε την προθεσμία έως τις 28 του τρέχοντος. Οι οφειλές αφορούν εισφορές του 2016 για τ. ΤΑΝ, ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.).
■ β' εξαμήνου 2016 για τ. ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί κ.ά.).
■ β' εξαμήνου 2016 για τους αγρότες (πρ. ΟΓΑ).
Ο ΕΦΚΑ έδωσε αυτή την ανάσα εν αναμονή και της λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ανοίξει αύριο.
Οι οφειλέτες που έχουν τις προϋποθέσεις θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις οφειλές που τους ακολουθούν από το 2016.
Υπενθυμίζεται ότι στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές έως 50.000 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές στις εξής ημερομηνίες:
■ Εως 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν καταβάλει τις εισφορές του Δεκεμβρίου.
■ Εως 28 Φεβρουαρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του έτους 2016 (αφορά όσους δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα).
■ Εως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου που θα βασίζονται στα εισοδήματα του 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν για πρώτη φορά
την αύξηση των εισφορών που προβλέπει το νέο καθεστώς, καθώς οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος, πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Το υπουργείο Εργασίας για να χρυσώσει το πικρό χάπι δίνει έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά μόνο για το 2018! Αυτό σημαίνει ότι από το 2019, και ιδίως από το 2022 που τελειώνει η ευνοϊκή μεταβατική περίοδος για αγρότες και επιστήμονες, το ύψος των εισφορών θα τριπλασιαστεί!
Συνεπώς φέτος οι εισφορές θα αυξηθούν έως 20% και 37% σε περίπτωση επικούρησης και εφάπαξ.
■ Αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμη η ΗΔΙΚΑ να συμψηφίσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση σε μεγάλο ποσοστό αυτών. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι για το 85% των ασφαλισμένων μη μισθωτών οι νέες εισφορές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται επιστροφή χρημάτων έχει δύο επιλογές: να αφήσει το ποσό ως πιστωτικό υπόλοιπο έναντι μελλοντικών οφειλών ή να υποβάλει το iban του σε μια πλατφόρμα που θα του υποδειχθεί και τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό.
■ Προς το τέλος Μαρτίου θα αναρτηθούν οι εισφορές που πρέπει να καταβάλουν δικηγόροι και μηχανικοί για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης του 11% η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, καθώς η εν λόγω επιβάρυνση δεν έχει ενσωματωθεί μέχρι σήμερα στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν εις τριπλούν εισφορές. Η αναδρομική οφειλή θα πληρωθεί σε δόσεις. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώσει την τρέχουσα εισφορά υπέρ σύνταξη και υγείας, την τρέχουσα εισφορά υπέρ επικούρησης και εφάπαξ και μία ακόμη αναδρομική δόση υπέρ επικούρησης και εφάπαξ.
Προβλήματα συναντούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα φοροτεχνικά γραφεία σε σχέση με την έκπτωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και τη φορολογική αντιμετώπιση των επιστροφών που θα προέλθουν από τον συμψηφισμό εισφορών του ΕΦΚΑ. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν.
Συνεπώς οι ασφαλιστικές εισφορές του 2016 για τις οποίες προβλέφθηκαν παρατάσεις θα εκπέσουν στο φορολογικό έτος 2016 με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και όχι στο φορολογικό έτος 2017. Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα λογιστήρια και με το χαράτσι 26,95% που θα επιβαρύνει από την αρχή του χρόνου τις αποδείξεις δαπάνης. Η εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί και δεν ξέρουν με ποιον τρόπο να πληρώσουν τους αμειβόμενους με αυτό το καθεστώς.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου