Ερώτηση για αντιπλημμυρικά έργα στο Ξυλόκαστρο


Ερώτηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος των περιοχών της παλαιάς Εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών στο ύψος του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ειδικά στην επιτακτική ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, έπειτα από τη δημιουργία της Ολυμπίας οδού και της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (ΝΣΓΥΤ). Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ανακατασκευή της γέφυρας του ποταμού Σύθα, η οποία χρήζει άμεσης ανακατασκευής, καθώς σήμερα κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τους διερχόμενους.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Αντιπλημμυρικά έργα στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών στο ύψος του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

04.12.2017

κ. Υπουργέ,

Στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών, κατά μήκος του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και του Δήμου Αιγίου τα τελευταία τρία χρόνια διαμορφώνονται στην τελική τους μορφή δύο μεγάλοι μεταφορικοί άξονες: η Ολυμπία Οδός και η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (ΝΣΓΥΤ).

Την ίδια στιγμή όμως, ως αποτέλεσμα των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν προκύψει μια σειρά από προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ειδικά στην επιτακτική ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων. Η μη υλοποίηση επαρκών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα το 2016 να έχουμε καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης όπου εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και υποδομές θρηνήσαμε και εναν νεκρό.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται πως στο νέο γεωγραφικό ανάγλυφο που έχει δημιουργηθεί, εμφανίζονται σοβαρά πλημμυρικά συμβάντα ακόμα και με βροχές μικρής ή μεσαίας έντασης, τα οποία εκτονώνονται μέσα στις οικιστικές ζώνες των παραλίων του Δήμου. Τα συμβάντα αυτά, εντοπίζονται κυρίως παραπλεύρως των υπαρχόντων ρευμάτων, όπου η συγκέντρωση υψηλών ποσοτήτων υδάτων φαίνεται πως υπερβαίνει τις εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων αποδεκτών – ρεμάτων, έπειτα από τις παρεμβάσεις που αυτοί έχουν δεχθεί. Το βασικότερο πρόβλημα μάλιστα, εντοπίζεται στην παλαιά εθνική οδό της περιοχής, όπου η μικρή παροχευτική ικανότητα των οχετών, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι πολλές δεκαετίες πριν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες.

Μέχρι στιγμής, τα συμβάντα αυτά αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και τη σημαντική συνεισφορά των μηχανημάτων των εργοληπτών της Ολυμπίας Οδού και της ΝΣΓΥΤ. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κατάσταση δε μπορεί να διατηρηθεί επ” άπειρο, καθώς οι εργασίες στα δύο μεταφορικά έργα ολοκληρώνονται και ο Δήμος θα μείνει με ελάχιστες δυνάμεις προς αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

Επιπλέον, εντός του αστικού ιστού της πόλης του Ξυλοκάστρου και επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών,  βρίσκεται η γέφυρα του ποταμού Σύθα. Πρόκειται για την παλαιότερη γέφυρα κατά μήκος όλης της οδού, δίχως τα στοιχειώδη πεζοδρόμια και τις προδιαγραφές κυκλοφοριακής ασφάλειας, η οποία επιβαρύνεται σημαντικά από το γεωγραφικό ανάγλυφο που έχουν δημιουργήσει τα δύο νέα έργα. Αντίστοιχη υπέρμετρη επιβάρυνση, έχει υποστεί και η παροχετευτικότητα του ποταμού, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα, εγκυμονώντας κινδύνους για για τη γέφυρα και την αντοχή της.

Με δεδομένο ότι από το σημείο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, κάτοικοι και τουριστικά λεωφορεία, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των κινδύνων από την υψηλή κυκλοφορία. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως τμήματα της παλαιάς προστατευτικής κατασκευής (μπετόν) έχουν καταστραφεί και είναι πλέον επικίνδυνα. Επιπρόσθετα, ο φόρτος της γέφυρας θα ενταθεί από τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας του νέου σιδηροδρομικού σταθμού Ξυλοκάστρου, καθώς η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό θα αυξηθεί σημαντικά.

Είναι προφανής συνεπώς και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής η άμεση αντικατάσταση της, προκειμένου να αποτραπούν πολλαπλοί κίνδυνοι για πεζούς και οχήματα, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και του Δήμου Αιγίου;

β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να ανακατασκευαστεί η γέφυρα του ποταμού Σύθα;
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. κύριοι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων της περιοχής μας (Ξυλόκαστρου) έχει ήδη καταθέσει επιστολή διαμαρτυρίας για το αυτό θέμα στις κατασκευάστριες υπεύθυνες εταιρίες και εποπτεύοντα υπουργεία. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία με την πίεση πολλών ατόμων & φορέων ίσως ξυπνήσει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή