Σε χαμηλά άνω των 50 ετών η φετινή παγκόσμια παραγωγή κρασιού


Μειωμένη κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2016/2017 στα 246,7 εκατ. εκατόλιτρα αναμένεται να είναι η διεθνής παραγωγή οίνου το 2017/2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν περί τα τέλη Οκτωβρίου από τον Jean-Marie Aurand, διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) στο Παρίσι. Πρόκειται για τη μικρότερη διεθνή παραγωγή οίνου από το 1961.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ιστορικά μειωμένης παραγωγής στην πραγματική προσφορά και τις τιμές του κρασιού στην αγορά θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα των αποθεμάτων των προηγούμενων ετών και την ποιότητα των οινοστάφυλων στις περιοχές ορόσημα για το προϊόν, όπως είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Την ίδια ώρα, αν και τα στοιχεία δεν είναι οριστικά, προβλέπεται ότι η διεθνής κατανάλωση κρασιού θα κυμανθεί μεταξύ 240,5-245,8 εκατ. εκατόλιτρων. Το εύρος αυτό κινείται κοντά στις εκτιμήσεις των δύο προηγούμενων ετών του OIV, ήτοι 241 εκατ. εκατόλιτρα το 2015 και 242 εκατ. εκατόλιτρα το 2016. Σημειώνεται ότι το 1 εκατόλιτρο αντιστοιχεί σε 100 λίτρα, ή σε 133 μπουκάλια κρασί των 750 ml. Επομένως, φέτος η μείωση της παραγωγής που προβλέπει ο OIV ισοδυναμεί περίπου με 2,69 δισ. λιγότερα μπουκάλια κρασί το 2017.
Πιο αναλυτικά, ιστορικά μειωμένα είναι τα φετινά επίπεδα παραγωγής κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (παγετοί και ξηρασία), με τον OIV να προβλέπει ότι η Ιταλία θα παράξει 39,3 εκατ. εκατόλιτρα (-23% από το 2016), η Γαλλία 36,7 εκατ. εκατόλιτρα (-19% από το 2016) και η Ισπανία 33,5 εκατ. εκατόλιτρα (-15% από το 2016). Πτωτικά προβλέπεται από τον OIV ότι θα κινηθεί και η παραγωγή οίνου σε Γερμανία (8,1 εκατ. εκατόλιτρα, -10%/2016).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία του OIV σε σύγκριση με αυτά που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου και παρουσίασε πριν από τρία φύλλα η «ΥΧ» παρουσιάζουν ορισμένες αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, λίγο πιο πάνω προβλέπει η Κομισιόν την παραγωγή οίνου σε Ιταλία (40 εκατ. εκατόλιτρα), Ισπανία (36,8 εκατ. εκατόλιτρα) και Γαλλία (37,2 εκατ. εκατόλιτρα).
Παράλληλα, για δεύτερη συνεχή χρονιά προβλέπεται ότι η παραγωγή οίνου των ΗΠΑ θα είναι υψηλή, ήτοι 23,3 εκατ. εκατόλιτρα (μόλις -1% από το 2016). Όμως, τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) από τον περασμένο Αύγουστο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν μειώσεις παραγωγής λόγω των πυρκαγιών, που κατέκαψαν αρκετά οινοποιεία και δεκάδες χιλιάδες εκτάσεις με αμπέλια στη Νάπα της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο.

Ανακάμπτει η οινοπαραγωγή της Λατινικής Αμερικής

Ανεβασμένη αναμένεται ότι θα είναι η παραγωγή οίνου στη Λατινική Αμερική σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, που καταγράφηκαν στα τέλη του 2016, σύμφωνα με τον OIV. Ειδικότερα, αυξημένη κατά 25% θα είναι η παραγωγή της Αργεντινής φέτος, φτάνοντας τα 11,8 εκατ. εκατόλιτρα έναντι της ιστορικά χαμηλής παραγωγής των 9,4 εκατ. εκατόλιτρων πέρσι. Παράλληλα, η Βραζιλία, μετά την πολύ χαμηλή παραγωγή το 2016 των 1,4 εκατ. εκατόλιτρων, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,4 εκατ. εκατόλιτρα το 2017. Αντιθέτως, μειωμένη κατά 6% από πέρσι θα είναι η παραγωγή της Χιλής, αγγίζοντας τα 9,5 εκατ. εκατόλιτρα. Οριακή αύξηση, μόλις κατά 2%, αναμένεται για την παραγωγή της Νότιας Αφρικής, που θα φτάσει τα 10,8 εκατ. εκατόλιτρα φέτος.


«Η φετινή παραγωγή οίνου εμφανίζει μεγάλη μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη συνεδρίαση της ομάδας “Οίνος” των Copa – Cogeca, η φετινή ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή είναι κατά 22 εκατ. εκατόλιτρα χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Το ΥΠΑΑΤ, σε μια πρώτη εκτίμηση, υπολογίζει τη μείωση σε 4,67% σε σύγκριση με πέρυσι, αυτό όμως στο οποίο κυρίως πρέπει να σταθούμε είναι η μείωση 14,4% σε σχέση με τον μ.ο. της πενταετίας. Το γιατί συμβαίνει αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, γιατί η αιτία δεν είναι μόνον οι καιρικές μεταβολές και τα ακραία φαινόμενα, όπως στην Ευρώπη, αλλά εγγενείς λόγοι που έχουν να κάνουν με την αποθάρρυνση της συνέχισης της αμπελοκαλλιέργειας και τη διόγκωση των προβλημάτων των εκμεταλλεύσεων λόγω της κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που μας οδήγησε στην ανάγκη του στρατηγικού σχεδιασμού για την αμπελουργία.
Όσον αφορά τα στοιχεία της κατανάλωσης, και εδώ παρατηρείται μείωση, με αξιοσημείωτο ότι υπάρχει, λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων, μια στροφή στο χύμα. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς το χύμα συχνά είναι άγνωστης προέλευσης και αβέβαιης ποιότητας, ενώ κατά κανόνα διακινείται και χωρίς παραστατικά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αποδυνάμωση της αγοράς οίνου και στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής», τονίζει στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου