Καθηλωμένες στην ύφεση οι ΜμΕ


Καθηλωμένες στην ύφεση παραμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της τέταρτης κατά σειρά έρευνας αποτύπωσης των στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.), καταγράφοντας πτώση τζίρου για τέταρτη συνεχόμενη εξεταζόμενη περίοδο, αύξηση των οφειλών προς Δημόσιο, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία και επιδείνωση της ήδη ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, λόγω της εφαρμογής των POS.
«Δώρον άδωρον» φαίνεται ότι αποδεικνύεται στην πράξη για τις ΜΜΕ της περιοχής με την παρούσα μορφή του και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, καθώς ποσοστό 52% δηλώνει ότι δεν θα τον χρησιμοποιήσει και οι επιχειρήσεις ζητούν την επέκτασή του σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η έρευνα διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αφορά το τετράμηνο Μαϊου-Αυγούστου 2017 και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 311 επιχειρήσεων επί συνόλου 1.500 (ποοστό 21%).
Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ και υποψήφιο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ.Τρύφωνα Πλαστάρα. Βασικά συμπεράσματα της έρευνας, που όπως τόνισε ο κ.Πλαστάρας, «όχι μόνο δεν προμηνύουν επιστροφή σε ανάπτυξη για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά αντιθέτως εγείρουν μέγιστη ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους», είναι:
-Ποσοστό 58%, δηλαδή έξι στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος, αναφέρει νέα πτώση τζίρου στην εξεταζόμενη περίοδο και μάλιστα σε συνέχεια της αντίστοιχης πτωτικής πορείας που κατέγραψαν οι τρεις προηγούμενες μετρήσεις. Λόγω της θερινής περιόδου σημειώθηκε αύξηση τζίρου σε συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες επιχειρήσεων, γιαυτό και αύξηση τζίρου αναφέρει ποσοστό 34% των επιχειρήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% τον Μάιο.
-Έξι στις δέκα επιχειρήσεις, επίσης, απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις στο επόμενο τετράμηνο, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (επτά στις δέκα τον Μάιο του 2017), λόγω της πρόσκαιρης αύξησης τζίρου κατά τους θερινούς μήνες σε συγκεκριμένες κατηγορίες των επιχειρήσεων (εστίαση, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ο.κ.).
-Το ποσοστό των οφειλών αγγίζει και ξεπερνά το μισό των επιχειρήσεων του δείγματος (πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν οφειλές), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των επιχειρήσεων με οφειλές τόσο προς την Εφορία, όσο και προς το Δημόσιο αλλά και προς τα Ασφαλιστκά Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
-Επιδείνωση της απαισιοδοξίας: ποσοστό 80% του δείγματος – δηλαδή οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις - απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 64% τον Μάιο του 2017.
- Χαρακτηριστική εξάλλου της συνεχιζόμενης υφεσιακής ψυχολογίας της αγοράς, αλλά και της έλλειψης ρευσότητας είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι επιχειρήσεις του δείγματος στην ερώτηση αν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με το 90% να απαντούν «Όχι», έναντι ποσοστού 93% τον Μάιο.
-Τα ποσοστά των προσλήψεων βαίνουν διαρκώς μειούμενα με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν να επιλέγει να συνεχίσει τη λειτουργία της με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να προβαίνει σε απολύσεις αλλά και προσλήψεις. Όσον αφορά, δε, το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν επιλέγεται κατά κύριο λόγο η μερική απασχόληση.
-Ποσοστό 52% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έναντι ποσοστού 31% που απαντά θετικά και οι επιχειρήσεις ζητούν να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
-Ποσοστό 42% των επιχειρήσεων του δείγματος διαπιστώνει αρνητική επίδραση από την εφαρμογή των POS, έναντι ποσοστού 23% που δηλώνει ότι επηρεάστηκε θετικά και ποσοστού 35% που αναφέρει ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου.
Στο ερώτημα τι πρέπει να αλλάξει ώστε να βελτιωθεί το κλίμα, οι επιχειρήσεις του δείγματος προτείνουν:
• Μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών και νομικών προσώπων
• Εξορθολογισμός προμηθειών των τραπεζών με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα
• Επαναφορά των 120 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών
• Σταθερό και μακροχρόνιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα
• Να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι η εξαγγελθείσα σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι σημαντική πρωτοβουλία.
• Να δημιουργηθεί έστω και την ύστατη στιγμή ο ειδικός ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.
• Να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου