"Κλείδωσαν" 120 δόσεις,,,

Με την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ σήμερα από το Euro Working Group, αλλά και με «ανοιχτούς λογαριασμούς» για την υστέρηση 800 εκατ. ευρώ ως τώρα στην είσπραξη των άμεσων φόρων του 2017 (και τις τυχόν επιπτώσεις της στο 2018), συνεχίζονται σήμερα  σε Αθήνα και Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου.

Στη φάση αυτή τουλάχιστον, όπου τα περισσότερα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022 έχουν ήδη ψηφιστεί και δρομολογηθεί, κυβέρνηση και δανειστές «έχουν βάλει μέσα τα μαχαίρια». Οι δανειστές ζητούν να περάσει η κυβέρνηση πλέον «από την θεωρία στην πράξη» και οι συναντήσεις στο Χίλτον εστιάζουν κυρίως σε θέματα πρακτικής εφαρμογής των έως τώρα ψηφισθέντων μέτρων.
Παζάρια για δημόσιο, επιδόματα και χρέη
Η ελληνική πλευρά καταθέτει στοιχεία για να πείσει για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μετά τα ενεργειακά, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες ότι θα επιταχύνει ώστε από τις αρχές του 2018 να ξεκινήσει και η συνείσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την ΑΑΔΕ.
 

Προς το παρόν στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι «οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά» και μιλούν για «πολύ καλό κλίμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε κείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής». Και πράγματι, η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την Δευτέρα, εξελίσεται επί του παρόντος σε μία από τις πιο γρήγορες επισκέψεις του κουαρτέτου στη χώρα μας, χωρίς εντάσεις και δράματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται από σήμερα πλέον να κυριαρχήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά, την «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Θα επεκταθούν επίσης και στις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, καθώς και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι πλειστηριασμοί, στα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, αλλά και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Εντωμεταξύ στη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων της Τετάρτης «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες.
Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπήκε, επίσης, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Το πρόγραμμα της ταχύρρυθμης έκδοσης συντάξεων φαίνεται ότι αποδίδει, προσφέροντας μια μικρή ανάσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ στέλνει καθημερινά email στα υποκαταστήματα πιέζοντας να οριστικοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις κατά την διάρκεια της παραμονής των δανειστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν παραδοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης  βρίσκονται 133.998 αιτήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται 42.707 αιτήσεις για τις οποίες δίνεται προσωρινή σύνταξη.
Στην ταχεία απονομή θα συμβάλλει το «ξεπάγωμα» των συντάξεων χηρείας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» την έκδοσή τους από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας είναι σημαντικά μειωμένες, ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ. Παρά τις αρχικές ενστάσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έπεισαν τους επικεφαλής των θεσμών για τη θετική πορεία των οικονομικών του φορέα.
Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου