Ανθρωποι που «πήγαν και ήρθαν» μιλούν για όλα όσα είδαν


Αν και κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει μετά θάνατον, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν πάρει μια γεύση, αφού «έχουν πάει κι έχουν έρθει».

Ο λόγος για τις επιθανάτιες εμπειρίες που, σύμφωνα με νέα, σχετική επιστημονική έρευνα, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το έντονο φως, το αίσθημα γαλήνης αλλά και η εικόνα ενός τούνελ.

Παρ' όλα αυτά, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ποτέ δύο επιθανάτιες εμπειρίες δεν είναι ακριβώς ίδιες, καθώς τα στοιχεία τους διαφοροποιούνται έστω και σε λεπτομέρειες.

«Απ' όσο ξέρουμε, καμία έρευνα δεν έχει επισήμως και ενδελεχώς διερευνήσει αν οι επιθανάτιες εμπειρίες ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά. Στόχος της έρευνάς μας ήταν να μελετήσουμε τη συχνότητα της εμφάνισης των κοινών χαρακτηριστικών και τη σειρά εμφάνισης αυτών των χαρακτηριστικών κατά τη διήγηση της εμπειρίας» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Charlotte Matial από το πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο.

H ομάδα της συνέλεξε και ανέλυσε γραπτές αναφορές από 154 ανθρώπους που έφτασαν κοντά στον θάνατο. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι κάθε άνθρωπος βίωσε περίπου τέσσερα διαφορετικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας. Η πιο κοινή ήταν το αίσθημα γαλήνης, που δηλώθηκε από το 80% των συμμετεχόντων, το έντονο φως (69%) και η συνάντηση με πνεύματα ή ανθρώπους (64%).

Επιστροφή στο σώμα

Αντίθετα, οι λιγότερο κοινές εμπειρίες ήταν αυτές των καταιγιστικών σκέψεων (5%) και των οραμάτων (4%).

Σε επίπεδο χρονολογικής σειράς εμφάνισης αυτών των φαινομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1/3 των συμμετεχόντων βίωσε εξωσωματική εμπειρία στην αρχή της επιθανάτιας εμπειρίας τους, ενώ το πιο συχνό κλείσιμο αυτής είναι η επιστροφή στο σώμα (36%).

Συνολικά, η πιο κοινή αλληλουχία φαινομένων κατά τη διάρκεια της επιθανάτιας εμπειρίας είναι η εξωσωματική, μετά η αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σ' ένα τούνελ, το έντονο φως και τελικά η αίσθηση γαλήνης. Αυτήν ακριβώς τη σειρά ανέφερε το 22% των συμμετεχόντων.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου