Η κεταμίνη μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη


Εντυπωσιακά αποτελέσματα ιδίως σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών - Τι έδειξε δοκιμή της κεταμίνης σε ανθρώπους με κατάθλιψη που δεν μπορούσε να καταπολεμηθεί παρά τη θεραπεία
Σημαντική επίδραση σε ανθρώπους με κατάθλιψη ενδέχεται να έχει η ουσία κεταμίνη, όπως επισημαίνουν επιστήμονες σε νέα μελέτη που δίνει ελπίδες για ικανοποιητικά αποτελέσματα κυρίως στους ηλικιωμένους.

Η Colleen Loo, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ηγήθηκε της πρώτης παγκόσμιας ελεγχόμενης δοκιμής στην επίδραση του φαρμάκου σε ανθρώπους άνω των 60 ετών με κατάθλιψη που δεν μπορούσε να καταπολεμηθεί παρά την θεραπεία.

«Αυτή η δοκιμή έδειξε ότι η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στους ηλικιωμένους και τείνει να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε η Loo στον Independent, προσθέτοντας ότι παρόμοια επίδραση παρατηρήθηκε σε ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας, όπως σε νεότερους ασθενείς.

«Είναι σημαντικό να εξετάζει κανείς το πώς ανταποκρίνεται μία θεραπεία σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών προτού δοθεί στους γιατρούς. Μερικές φορές η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι δυσκολότερο να θεραπευθεί, ιδαιτέρως με φαρμακευτική αγωγή», επεσήμανε η καθηγήτρια. «Επιπλέον, τείνουν να έχουν περισσότερα ιατρικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται με τη φαρμακευτική αγωγή», σημείωσε.

Η κεταμίνη ανακαλύφθηκε το 1962 και δόθηκε άδεια για ιατρική χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναισθητικό, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί παρανόμως και ως «ψυχαγωγικό» ναρκωτικό.

Από τους 16 συμμετέχοντες στην μελέτη, οι 11 παρουσίασαν βελτίωση της κατάστασής τους μετά τη χορήγηση κεταμίνης, σύμφωνα με την έρευνε που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Geriatric Psychiatry.

Όπως είπε η Loo, έξι μήνες αργότερα ένα 43% ανέφερε ότι δεν είχε σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης, ένα υψηλό ποσοστό δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες δεν ανταποκρίνονταν σε προηγούμενες θεραπείες.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιδράσει η κεταμίνη. Σε άλλους ανθρώπους μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν γρήγορα και ισχυρά μετά από μία μικρή δόση κεταμίνης», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ορισμένοι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι τους χορηγούμε μία προσωρινή, με χρήση φαρμάκων, ευφορία. Όμως τα αποτελέσματα που φαίνονται την πρώτη ώρα μάλλον δεν τους κάνουν να νιώθουν ιδιαίτερα αυτήν την ευφορία. Στην πραγματικότητα, δεν άρεσε καθόλου στους συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα. Τους προκαλούσε τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ενώ η έρευνα για τη χρήση κεταμίνης προς θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι σε πρώιμο στάδιο, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι μελέτες τους δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενής με σοβαρή κατάθλιψη, τους οποίους τίποτα πριν δεν βοηθούσε.

Ο ψυχίατρος Ρούπερ ΜακΣέιν επικεφαλής του προγράμματος χρήσης κεταμίνης της Οξφόρδης, δήλωσε στον Independent ότι «είναι καλό να δούμε, σε αντίθεση με κάποιες αναφορές, ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στην κεταμίνη. Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η κεταμίνη μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους (όχι μόνο ενδοφλέβια), ότι είναι μία καλή ιδέα να προσαρμοστεί η δόση και ότι όσο πιο "ανθεκτική" κατάθλιψη έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη δόση μπορεί να χρειάζεται».

Η καθηγήρια Loo και οι συνάδελφοί της χορήγησαν κεταμίνη στους ασθενείς τους με μία μικρή ένεση, παρόμοια με της ινσουλίνης. Οι ασθενείς λάμβαναν αυξανόμενες δόσεις κεταμίνης για χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι «ενώ η έρευνα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ένα μοντέλο για το πώς οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν την κεταμίνη ως θεραπεία για την κατάθλιψη στο μέλλον, είναι ακόμη πρόωρο να μεταπηδήσουμε στην κλινική πρακτική».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου