Ποιο χρώμα μας κάνει πιο... ελκυστικούς;


Είναι γεγονός ότι τα ρούχα που φοράμε παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση μας και στην ψυχοσύνθεση μας.

Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι τα χρώματα που επιλέγουμε μπορούν να επηρεάσουν την όλη μας εμφάνιση και να μας κάνουν να νιώσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ποιο είναι όμως το χρώμα που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ελκυστικούς;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Social Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ελκυστικοί όταν φορούν το... κόκκινο.

Ερευνητές από τη Γερμανία παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 180 φοιτητών πανεπιστημίου που φορούσαν κόκκινα ή μπλε πουκάμισα.

Έπειτα τους βάλανε σε μικρές αίθουσες που περιείχαν καθρέφτες προκειμένου να παρατηρούν τους εαυτούς τους, ενώ παράλληλα τους ζητήθηκε να τραβήξουν φωτογραφίες τους εαυτούς τους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια στα οποία υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ελκυστικοί ένιωθαν.

Εκείνοι που φορούσαν κόκκινο, βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους πιο υψηλά στις ερωτήσεις της ελκυστικότητας από αυτούς που φορούσαν μπλε.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις σχετικά με τα ευρήματα αυτής της έρευνας.

Το λεγόμενο  «κόκκινο εφέ» μπορεί να μην λειτουργήσει, το ίδιο, σε όλους. Μερικοί άνθρωποι που μπορεί να είναι πιο ντροπαλοί ή δεν επιθυμούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, συνήθως, βλέπουν τον εαυτό τους διαφορετικά, όταν φορούν κόκκινο.

Η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Anne Berthold, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διερευνήσουμε εάν και πώς τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αλληλεπιδρούν με το αποτέλεσμα» και συμπληρώνει «επίσης, μπορεί να είναι πιθανό το φαινόμενο να εξαφανίζεται όταν κάποιος φοράει κόκκινο κάθε μέρα».

Η Berthold, αναφέρει επίσης ότι το κόκκινο χρώμα μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πιο ελκυστικούς, επειδή είναι ένα έντονο χρώμα, που τραβάει την προσοχή.

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, θεωρούσαν τους άνδρες πιο ελκυστικούς όταν φορούσαν κόκκινο χρώμα. Άλλες μελέτες κατέληξαν, επίσης, ότι το κόκκινο χρώμα σχετίζεται με δύναμη.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου