Ο πόλεμος των συμβάσεων


Εν αναμονή της τελικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις παρατάσεις στις συμβάσεις 15.000 ανθρώπων, ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, που υποκρύπτει και ενδιαφέρον πολιτικό παρασκήνιο
Βίκυ Σαμαρά

Σε πολιτικό παιχνίδι εξελίσσεται η υπόθεση των συμβασιούχων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους οποίους αναμένεται η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου την επόμενη εβδομάδα.
Το ανώτατο δικαστήριο στην τελευταία διάσκεψη αποφάσισε μεν κατά πλειοψηφία πως είναι αντισυνταγματικές οι επίμαχες παρατάσεις, αυτή όμως δεν είναι η τελική ετυμηγορία. Οι σχετικές πληροφορίες ωστόσο προκάλεσαν αναστάτωση στους περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ (πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αλλά και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία σήκωσε ψηλά το θέμα, καθώς δήλωση έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται, παρανομεί και κοροϊδεύει τους πολίτες, στήνοντας "εμπόριο ελπίδας" με τους συμβασιούχους για ψηφοθηρικούς λόγους. Υποστήριξε όμως επίσης ότι "Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας", καταλήγοντας: "Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και να εγγυηθούμε την κανονικότητα στη λειτουργία της χώρας."

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Έκανε λόγο καταρχήν για "απαράδεκτη" δημοσιοποίηση των συζητήσεων κατά την τελευταία διάσκεψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και για  «προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης αποφάσεων της Δικαιοσύνης». Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ. Χαρακτήρισε τη δήλωση Μητσοτάκη "απαράδεκτη, θριαμβευτική και προκλητική" και υποστήριξε ότι «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, δημιούργησαν». Δεσμεύτηκε δε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε αναγκαία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων και θα συνεχίσει "τον αγώνα για την απαλλαγή από την ιδιότυπη ομηρεία "που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

Απο την πλευρά της ΝΔ είναι σαφές ότι αφενός θέλει να απευθυνθεί στους ίδιους τους συμβασιούχους καταγγέλοντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι τους κορόιδεψε, από την άλλη όμως να ικανοποιήσει και ένα κομμάτι του φιλελεύθερου ακροατηρίου που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ο κ.Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει δημοσίως ξεκαθαρίσει ότι ως πρωθυπουργός δε θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο, έχει όμως ταυτόχρονα επίσης ξεκαθαρίσει ότι δε θα δεχθεί "παράνομες μονιμοποιήσεις".

Εν τω μεταξύ ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη "να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους "λαγούς με πετραχήλια". Αλλά και από τους Δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές" και τον πρωθυπουργό να ανασχηματίσει τον κ.Σκουρλέτη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα σαφές ότι κατηγορούν με την ευκαιρία τη ΝΔ ότι θα κάνει απολύσεις, βλέποντας μάλιστα συσχετισμό μεταξύ της διαρροής της συζήτησης στο Ελεγκτικό και της δήλωσης Μητσοτάκη. Ορισμένοι μάλιστα στο κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι στόχος της ΝΔ είναι να ανατεθούν οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τους συμβασιούχους των δήμων σε εργολάβους, με το λεγόμενο outsourcing. Επιπλέον (όπως κατέστησε σαφές και ο κ.Τζανακόπουλος) υπόσχεται την οριστική επίλυση ενός ζητήματος, που η αλήθεια είναι ότι χρονίζει- το ζήτημα των συμβασιούχων είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όμως μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες για το θέμα των συμβασιούχων. Στο υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζεται η ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων στους υφιστάμενους του ΟΤΑ. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όμως αισθάνονται την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου