Οι δύσκολες συνθήκες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων
Ολο και περισσότερους Ελληνες ωθούν στον τζόγο και στο αλκοόλ οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι εξαρτήσεις να εξελίσσονται σε κοινωνική «μάστιγα».
Εκατοντάδες πολίτες αναζητούν κάθε χρόνο βοήθεια στο πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, όμως ο χρόνος αναμονής για ένταξη πλησιάζει τους τρεις μήνες για τον τζόγο και φτάνει τους δύο μήνες για το αλκοόλ!
Πέρυσι τα αιτήματα για ένταξη στο πρόγραμμα έφθασαν τα 386, ενώ οι ωφελούμενοι άγγιξαν έως σήμερα τους 82 για τον τζόγο και τους 45 για το αλκοόλ. Στη λίστα αναμονής για απεξάρτηση από τον τζόγο βρίσκονται περίπου 100 άτομα και γύρω στους 30 για απεξάρτηση από το αλκοόλ.
«Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2003, με στόχο την αντιμετώπιση των “νόμιμων” εξαρτήσεων. Σε αντίθεση με τους χρήστες ναρκωτικών, οι εξαρτημένοι από τον τζόγο και το αλκοόλ αργούν να αντιληφθούν το πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ζωής. Ωστόσο, σταδιακά η εξάρτηση κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά τους» αναφέρει η σύμβουλος εξαρτήσεων στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ Σωτηρία Μέμου.
Ζητούν βοήθεια
Από τα άτομα που απευθύνθηκαν το 2016 στο πρόγραμμα λόγω εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια, το 86% ήταν άνδρες 24-60 ετών. Το 57% ήταν παντρεμένοι, τρεις στους τέσσερις είχαν σταθερή απασχόληση, ενώ το 26% δοκίμαζε καθημερινά την τύχη του. Από όσους ζήτησαν βοήθεια για να ξεφύγουν από το αλκοόλ, το 74% ήταν άνδρες 23-63 ετών, το 44% ανύπαντροι, το 63% είχε σταθερή εργασία και σχεδόν ένας στους τρεις κατανάλωνε σε καθημερινή βάση αλκοόλ. Συνήθως ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος δεν ξεπερνάει τα δύο χρόνια.
«Στο Δημοτικό κέρδισα το ρολόι ενός φίλου στο πρώτο μου στοίχημα. Στο Γυμνάσιο ξεκίνησα τα χαρτιά, στα 19 μπήκα στις λέσχες και μερικά χρόνια αργότερα “ανακάλυψα” το Χρηματιστήριο. Το 2003 έγινα πατέρας, αλλά δεν σταμάτησα. Το 2007 ήρθε η καταστροφή. Εφευγα δήθεν για δουλειά και επέστρεφα έπειτα από 20 ημέρες έχοντας χάσει μια περιουσία! Το πρόγραμμα ήταν η λύτρωσή μου» περιγράφει -«καθαρός» πια- ο 55χρονος Κωνσταντίνος, που έφθασε να χρωστάει 57.000 ευρώ σε πρακτορεία και συγγενείς!
Η εξάρτησή της από το αλκοόλ κλόνισε την υγεία και την οικογενειακή ζωή της 42χρονης Κατερίνας.
«Οταν έχασα τη μητέρα μου, έπινα χωρίς όριο. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ την απώλεια. Εκρυβα τον μισό μισθό μου για να πίνω. Είχα προβλήματα στην κοιλιά και στο συκώτι, κόντεψα να διαλύσω την οικογένειά μου. Με το πρόγραμμα έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου. Δεν ήπια ποτέ ξανά» αναφέρει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου