Σημάδια ότι σφύζεις από υγεία


Οι ιατρικές εξετάσεις και οι επισκέψεις στους ειδικούς είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζεις την κατάσταση της υγείας σου, το ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια «σημάδια» που μπορείς να παρατηρήσεις στην καθημερινότητά σου, τα οποία αποτελούν καλούς δείκτες υγείας. Άκου λοιπόν τι θέλει να σου ο οργανισμός σου, με εννιά απλούς τρόπους.

Ο δείκτης μάζας σώματος

Μπορείς να υπολογίσεις εδώ αν είσαι εντός φυσιολογικού πλαισίου. Σαν χοντρικό κανόνα, να θυμάσαι ότι είσαι εντός ορίων όταν δεν αποκλίνεις πάνω από 4-5 κιλά (πάνω ή κάτω) από το ιδανικό σου βάρος.

Οι παλμοί σου

Οι ιδανικοί σφυγμοί ενός υγιούς ανθρώπου κυμαίνονται μεταξύ 70 και 100 ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Αν τους ξεπερνάς, ίσως πρέπει να δυναμώσεις το καρδιαγγειακό σου σύστημα και να ελέγξεις την κατάστασή του με εξετάσεις.

Η αντοχή σου στην άσκηση

Αν μπορείς να τρέξεις ένα-ενάμισι χιλιόμετρο ή να τελειώσεις μια προπόνηση χωρίς να αισθανθείς υπερβολική κούραση και σε 5 πέντε λεπτά οι παλμοί σου να επανέλθουν στο κανονικό, τότε ο οργανισμός σου είναι σε καλή κατάσταση.

Η συχνότητα… που πας τουαλέτα

Υπό ιδανικές συνθήκες, οι επισκέψεις στην τουαλέτα (για το… no2), γίνονται μία φορά την ημέρα, την ίδια περίπου ώρα. Αν υπάρχουν έντονες αποκλίσεις (δυσκοιλιότητα ή το αντίθετο, μη σταθερό χρώμα ή δομή), τότε κάτι πιθανώς πάει στραβά με την διατροφή ή το γαστρεντερικό σου σύστημα.

Ο τρόπος που ξυπνάς

Για να είσαι υγιής, πρέπει να κοιμάσαι επαρκώς. Και αν κοιμάσαι επαρκώς, ο οργανισμός θα ξεκουράζεται, θα βρει τους ρυθμούς του και θα… ξυπνά μόνος του το πρωί, χωρίς να έχει ανάγκη το ξυπνητήρι. Αν νιώθεις κουρασμένος πριν σηκωθείς καν απ’ το κρεβάτι, τότε ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση για να λειτουργήσει σωστά.
Τα ούρα σου
Όταν είναι έντονα/σκούρα κίτρινα, δείχνουν ότι ο οργανισμός δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, αν συνεχιστεί σε μόνιμη βάση.

Το σωματικό λίπος

Υπολόγισε εδώ το σωματικό σου λίπος για να διαπιστώσεις αν βρίσκεσαι σε φυσιολογικά όρια.

Τα νύχια σου

Κι όμως, αποτελούν έναν καλό «δείκτη» υγείας όταν είναι ομοιόμορφα, δυνατά και με καθαρή ροζ απόχρωση. Αν έχουν στίγματα, ανομοιμορφίες και σπάνε εύκολα, ίσως αποτελούν ένδειξη ότι ο οργανισμός στερείται σημαντικών στοιχείων.

Το τσεκάπ
Εκ των ων ουκ άνευ, για να γνωρίζεις αν είσαι υγιής, οφείλεις στον εαυτό σου να κάνεις τακτικά τσεκάπ. Αν δεν θυμάσαι πότε είναι η τελευταία φορά που έκανες, είναι επίσης μια καλή ένδειξη ότι δεν προσέχεις την υγεία σου.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου