Στα χωράφια και τον πρωτογενή τομέα έχουν στρέψει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι Ελληνες επιχειρηματίες τα χρόνια της κρίσης. Συνδυάζοντας τα κοστούμια τους με τις… γαλότσες, επιχειρηματίες που ηγούνται εταιριών με σημαντική ακίνητη περιουσία, από το 2011 και μετά στράφηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως στην παραγωγή ντομάτας, αγγουριών, κρασιών κ.λπ. Υπάρχουν όμως και εταιρίες, άσχετες φυσικά με τον αγροτικό κλάδο, που επενδύουν στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα).
Ο ισχυρός άνδρας της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος το 2011 μαζί με τους Σταύρο Νένδο (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια και Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή ίδρυσαν στη Δράμα τη Wonderplant, μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, ανεβάζει «στροφές» και ετοιμάζει κι άλλες επενδύσεις πάνω σε αυτόν τον κλάδο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δημιουργία 4-5 αντίστοιχων υδροπονικών μονάδων των 200 στρεμμάτων η καθεμιά, στη Bόρεια Eλλάδα, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, για τη χρηματοδότησή της, εκτός από ίδια κεφάλαια, δεν αποκλείεται να γίνει χρήση και του περίφημου πακέτου Γιούνκερ. Στόχος της εν λόγω επένδυσης είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Wonderplant κατά 40%, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην εταιρία που το 2015 υπερδιπλασίασε την καθαρή κερδοφορία της (2,2 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. το 2014), ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 17 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη μονάδα στη Δράμα έχει υλοποιηθεί κι επένδυση ύψους 8,9 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος 8 MW.
Σημαντική παρουσία στην υδροπονική καλλιέργεια για την παραγωγή ντομάτας διαθέτουν από το 2013 και η Ελαστρον και η Πλαστικά Θράκης. Μάλιστα, έχουν ιδρύσει και οι δύο θυγατρικές εταιρίες (Ελαστρον Αγροτική και Θερμοκήπια Θράκης αντίστοιχα). Οι δύο όμιλοι συνεργάζονται και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, ενώ διεύρυναν τη συνεργασία τους στο project υδροπονικής καλλιέργειας για την παραγωγή διάφορων ποικιλιών ντομάτας και αγγουριού με το brand name «O ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ».
Η μονάδα παράγει ντομάτες σε τσαμπί, κλασικές (beef), ντοματίνια αλλά και αγγούρια και διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η επένδυσή τους ανέρχεται στα 7-7,56 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους αποτελέσματα, το 2015 η Ελαστρον Αγροτική κατέγραψε πωλήσεις 1,1 εκατ. και καθαρά κέρδη 0,1 εκατ. (έναντι τζίρου 0,6 εκατ. και ζημιών 0,2 εκατ. το 2014), ενώ παράλληλα αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα.
Οπως αναφέρει στην ετήσια έκθεση του 2015 η διοίκηση της Ελαστρον: «Στον αγροτικό τομέα του ομίλου τέθηκαν σε λειτουργία 20 επιπλέον στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ξάνθης, διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα. Η συνολική επιφάνεια της εγκεκριμένης από αναπτυξιακό νόμο επένδυσης ανέρχεται σήμερα σε 40 στρέμματα, ενώ σε πλήρη κάλυψη αναμένεται να ανέλθει σε 85 στρέμματα εγκαταστάσεων παραγωγής οπωροκηπευτικών με τη μέθοδο της υδροπονίας και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Από την πλευρά της, την ίδια χρονιά, η Θερμοκήπια Θράκης αύξησε τον τζίρο της από τις 579.000 ευρώ στο 1,035 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κέρδη προ φόρων 15.000 έναντι αντίστοιχων ζημιών 243.000 το 2014.
Τέλος, με εξαγωγές ελαιολάδου και κρασιού «απάντησε» στην κρίση η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου ΙΚΤΙΝΟΣ. Μέσω της θυγατρικής, Iktinos Agricultural Products, δραστηριοποιείται στην εμπορία και την εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων κυρίως στην αγορά της Κίνας.
Παραγωγός «πράσινης» ενέργειας ο Σάκης Ρουβάς
Εντύπωση προκάλεσε και η απόφαση του δημοφιλούς τραγουδιστή, Σάκη Ρουβά, να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής βιοαερίου στην Καρδίτσα. Για το σκοπό αυτό προχώρησε στην ίδρυση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία SK Κτηνοτροφική με διάρκεια 50 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ, η οποία θα δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην κατασκευή θερμοκηπίων για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Αρχικά, θα κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη μονάδα πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο στην περιοχή του Αγ. Βησσαρίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι μια μονάδα παράγει βιοαέριο και οργανικό λίπασμα αξιοποιώντας μεγάλη ποικιλία οργανικών πρώτων υλών (βιομάζα) όπως κτηνοτροφικά απόβλητα, αγροτικά και αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και απόβλητα, καθώς και ενεργειακά φυτά. Μέσω της αναερόβιας χώνευσης αυτών των υλών παράγεται το βιοαέριο, το οποίο έπειτα από επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο της μηχανής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, αλλά και ως καύσιμο οχημάτων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου