Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου τα τελευταία χρόνια «κυβερνούν» τα Μνημόνια, τα παιδιά «στροβιλίζονται» στη δίνη της ανέχειας. Την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζονται να ράψουν ακόμα ένα «κοστούμι» επώδυνων μέτρων, 500.000 παιδιά στη χώρα μας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ σχεδόν ένα στα δύο Ελληνόπουλα μεγαλώνει στερούμενο ακόμα και βασικά αγαθά, καθώς το εισόδημα των γονιών του έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF και βασίστηκε στα στοιχεία της Eurostat. Την έκθεση-καταπέλτη, η οποία αποτυπώνει «γλαφυρά» τις οδυνηρές συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης και της λιτότητας, υπογράφουν ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Χρίστος Παπαθεοδώρου και ο δρ Κοινωνικής Πολιτικής Στέφανος Παπαναστασίου.
«Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και αποστέρησης σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, καθώς η φτώχεια στην παιδική ηλικία οδηγεί στη συσσώρευση μειονεκτημάτων, συμβάλλοντας στη διαγενεακή αναπαραγωγή της ανισότητας» τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, από την πλευρά του, και ο κ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 «εκτοξεύτηκε» το 2014 στο 55,1%. Στην κατακλείδα του λόγου τους οι επιστήμονες τόνισαν ότι, για να «αναχαιτιστεί» η τάση επιδείνωσης της φτώχειας, είναι επιτακτική η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, μέσω ενός μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα, γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση εργασιακού και οικογενειακού βίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου