Το «Made in Greece» ταξιδεύει στο Διάστημα


Πολλοί έχουμε δει τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν σταλεί από την επιφάνεια του Αρη, μέσω του ρομποτικού οχήματος Curiosity της NASA. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουμε ότι η επεξεργασία και η συμπίεση αυτών των εικόνων, στον Κόκκινο Πλανήτη, πριν φτάσουν στη Γη, έγινε με ελληνικό hardware κατασκευασμένο από την ελληνική εταιρεία Alma Technologies με έδρα στο Πικέρμι! Είναι κι άλλα που πιθανότατα αγνοούμε: η European Sensor Systems παράγει έναν πρωτοποριακό αισθητήρα πίεσης, ο οποίος μπαίνει στη δεξαμενή καυσίμου των δορυφόρων. Η Prisma Electronics κατασκευάζει ειδικών προδιαγραφών καλώδια για διαστημική χρήση και η INASCO διατάξεις με σύνθετα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο Διάστημα λόγω του χαμηλού τους βάρους και της αντοχής τους. Ελληνικές εταιρείες όλες! Γιατί η διαστημική βιομηχανία μας όχι μόνο υπάρχει, αλλά και ανθεί, παρά την κρίση.
«Σαράντα εταιρείες ασχολούνται σήμερα με το Διάστημα στη χώρα μας», λέει ο Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). «Εχουν τζίρο που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, απασχολούν περίπου 2.000 εργαζομένους και τα προϊόντα τους εξάγονται κατά 100%. Οι δραστηριότητές τους καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα: την παραγωγή σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στο Διάστημα (τα οποία πρέπει να είναι χαμηλού βάρους, μεγάλης αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία), τον σχεδιασμό μικροδορυφόρων, το σύνολο των ηλεκτρονικών που εξομοιώνουν και ελέγχουν τη λειτουργία ενός δορυφόρου στο έδαφος πριν εκτοξευθεί, τους αισθητήρες που ελέγχουν θερμοκρασία, πίεση και επιτάχυνση του πυραύλου, ο οποίος θα ανεβάσει έναν δορυφόρο στο Διάστημα, μεταξύ άλλων. Τελευταία, έχουν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά και στην παραγωγή μικροδορυφόρων, που αποτελούν το νέο... τρεντ. Και σε δύο χρόνια θα έχουμε στα χέρια μας τον πρώτο ηλεκτροκινητήρα για δορυφόρο που θα παράγεται και θα πιστοποιείται στη χώρα μας!»
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η χώρα μας έγινε μέλος της περίφημης ESA (European Space Agency), δηλαδή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2005. Η ετήσια συνδρομή για τη συμμετοχή της είναι 10 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσό, αναμφίβολα. «Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα. Βάσει του καταστατικού της ESA, αυτή η συνδρομή πρέπει να επιστραφεί σε ποσοστό 97% στην Ελλάδα με τη μορφή βιομηχανικού έργου». Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, βιομηχανικό έργο σ’ αυτόν το τομέα υπήρχε ελάχιστο. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες
«Στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως, αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία, ώστε η διαστημική βιομηχανία μας να αναπτυχθεί και να ωριμάσει. Μπορεί να μην είχαμε την προϊστορία και την εμπειρία την οποία διέθεταν άλλες χώρες, όπως οι πρώην ανατολικές, για παράδειγμα. Αλλά αυτό δεν ήταν απαραιτήτως κακό. Χτίσαμε το δικό μας “οικοδόμημα” σωστά, με επιχειρήσεις εστιασμένες στην καινοτομία, με σύγχρονα στάνταρτ, με το βλέμμα στις διεθνείς εξελίξεις, αντλώντας εμπειρία από γειτονικούς τομείς όπως η μικροηλεκτρονική, η τεχνολογία νέων υλικών, η ανάπτυξη λογισμικών για αεροπλάνα. Ξέρουμε όλοι καλά πως η ESA και η NASA δεν παίζουν. Οταν ετοιμάζουν μια αποστολή, θέλουν να πάρουν από εσένα ένα προϊόν αξιόπιστο, που θα δουλεύει άψογα και δεν θα τις προδώσει. Σήμερα, το Made in Greece υπάρχει και στο Διάστημα. Οι ελληνικές διαστημικές βιομηχανίες έχουν αρχίσει να φτιάχνουν brand name στο εξωτερικό και διεκδικούν το μερίδιο από την πίτα που αναλογεί στη χώρα μας», εξηγεί ο κ. Πότσης.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, πρόσφατα εξήγγειλε την ίδρυση της Eλληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Είναι αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα μιας κρατικής αιγίδας στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΒΙΔΙΤΕ και τα μέλη της. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Μόνο ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕΕ). Γιατί Α.Ε.; Μήπως επειδή δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις και έτσι επελέγη να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη; Μήπως επειδή δεν προβλέπεται από το μνημόνιο η δημιουργία νέων δομών μέσα στην κυβέρνηση; Και γιατί «Εφαρμογών»; Ποιος θα είναι ο ρόλος της; Να κάνει έρευνα ή να χαράσσει πολιτική για το Διάστημα;
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου