Ρεκόρ απαισιοδοξίας στην Ελλάδα


Παγκόσμιο ρεκόρ απαισιοδοξίας κατεγράφη στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα της Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το 84% των ερωτώμενων στη χώρα μας δήλωσε πως πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 63 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα. Την ίδια περίοδο, μειωμένος κατά τρεις μονάδες ήταν και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την πορεία σταθεροποίησης του δείκτη στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η εργασιακή ανασφάλεια (40%) εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ελλάδα αναφορικά με τις ανησυχίες των Ελλήνων, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (34%), τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (20%) και την υγεία (19%). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως οκτώ στους δέκα Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους έναντι έξι στους δέκα που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Όσον αφορά στις κύριες ενέργειες που επιστρατεύουν οι Έλληνες για να περικόψουν τα έξοδά τους, αυτές συνεχίζουν να εντοπίζονται στην αγορά φθηνότερων προϊόντων (72%), στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού (66%), και των δαπανών για ρουχισμό (60%).
Στην Ευρώπη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες. Μεταξύ των ανησυχιών που διέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες, ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις (21%) εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 -αν και μειωμένος κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο- και ακολουθείται στενά από τις ανησυχίες για την οικονομία (21%), την εργασία (19%) και την υγεία (18%).
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου