Κουρεμπές: Υπάρχουν κονδύλια για αποζημιώσεις


Σε εξέλιξη ο μαραθώνιος για την καταγραφή των ζημιών, λόγω της κακοκαιρίας. Καθησυχαστικός για το θέμα των μετακινήσεων των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή, αναφερόμενος στο θέμα των εκτιμήσεων.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ζητήματα, με τις καταστροφές στις πάγιες εγκαταστάσεις ή σε ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο (καμένα δέντρα λόγω κακοκαιρίας κ.ά.), όπου  εκεί οι αποζημιώσεις θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου κι υπάρχουν περιορισμοί από την ίδια την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), όπως μας ανέφερε σε δηλώσεις του στην Υ.Χ., ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.
Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου σημείωσε πως το εκτιμητικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια και ο οργανισμός στο πλαίσιο αυτό προέβη στην έκδοση εντολών μετακινήσεων. Επεσήμανε ότι έγιναν δυο πληρωμές το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ύψους 8 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30/12/2016  πραγματοποιήθηκε  πληρωμή από τα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ με δικαιούχους παραγωγούς σε όλη την επικράτεια.
Τόσο ορισμένοι κυβερνητικοί, όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ανήσυχοι για το θέμα των εκτιμήσεων, καθώς, όπως λένε, οι ζημιές είναι πολλές και εκφράζουν επιφυλάξεις , αν φτάνουν τα κονδύλια για να τις καλύψουν.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές διαβεβαίωσε πως οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν κανονικά, όπου η παραγωγή είναι ασφαλισμένη. Ωστόσο, εξήγησε, πως υπάρχουν προβλήματα, όπου υπάρχουν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (εγκαταστάσεις κ.ά.)  Σημείωσε πως εκεί υπάρχουν περιορισμοί λόγω του ύψους των κονδυλίων των ΠΣΕΑ και η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε βάθος χρόνου ενώ σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια για να καλυφθεί ένα μέρος της ζημιάς μέσω του μέτρου De Minimis.
Μέχρι στιγμής, όπως μας εξήγησε ο κ.Κουρεμπές τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την Κρήτη.

Εσπεριδοειδή κι ελιές

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ζημιές υπάρχουν εξάλλου κυρίως σε εσπεριδοειδή στην Άρτα και σε ελαιοκαλλιέργειες στη μεγαλόνησο. Στην Αργολίδα μεγάλο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών είχε συγκομιστεί, όμως δεν είναι ξεκάθαρη εικόνα για τη Λακωνία. Παρόλα αυτά υπάρχουν προβλήματα σε περιοχές, που δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή ελιάς αλλά και στους κορμούς των δέντρων, που κάηκαν λόγω της κακοκαιρίας και η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου