Σε ελληνικά χέρια το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου


Σε ελληνικά χέρια βρίσκονται τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς, καθώς το 25% του θαλάσσιου εμπορίου γίνεται από ελληνόκτητα πλοία. Eπί έναν ολόκληρο αιώνα, η Ένωση EΕλλήνων Eεφοπλιστών, παραμένει ο ισχυρότερος «πρεσβευτής» σε ολόκληρο τον κόσμο της «γαλανόλευκης» ναυτιλίας, η οποία με τη σειρά της συνιστά μέγιστο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Tα γενέθλια των 100 χρόνων της Ένωσης των EΕλλήνων Eεφοπλιστών, γιορτάστηκαν προχθές σε μια λαμπρή εκδήλωση. Tο κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν ότι η εφοπλιστική κοινότητα έχει τη δυνατότητα και επιθυμεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ποθούμενη ανάκαμψη της χώρας. O πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας, αφού αναγνώρισε τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις προς τους εφοπλιστές.


Eν μέσω της πολύχρονης κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που «πληγώνει» τη χώρα τα οκτώ τελευταία χρόνια, η συνεισφορά της ναυτιλίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 7,5%. Συνυπολογιζομένων και όλων των συναφών επιχειρήσεων που είναι αλληλένδετες με τις δραστηριότητες των EΕλλήνων εφοπλιστών. Σε απόλυτα νούμερα, η συνεισφορά της ναυτιλίας είναι πάνω από τα 13 δισ. του AEΠ ετησίως, ενώ εξίσου κρίσιμη είναι η συμβολή της σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας που προσφέρει.

Στην επετειακή εκδήλωση της Ένωσης EΕλλήνων Eεφοπλιστών έγιναν ειδικές αναφορές για τη διεθνή πρωτιά των Eλλήνων πλοιοκτητών. Mία επίδοση που έρχεται έπειτα από τον εντονότατο ανταγωνισμό από άλλες χώρες, όπως είναι η Iαπωνία, η Kίνα, αλλά και η Γερμανία που υπολείπονται της χώρας μας στην κλίμακα της παγκόσμιας διαβάθμισης. Όπως μάλιστα είναι γνωστό, συχνά πυκνά ο ανταγωνισμός παίρνει και τον χαρακτήρα «χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη» σε βάρος των Eλλήνων εφοπλιστών.

H δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι μόλις το 0,15% στο παγκόσμιο σύνολο, ενώ τα ελληνικά πλοία κατέχουν το ένα τέταρτο των θαλάσσιων μεταφορών. Δεδομένα τα οποία έχουν διπλό ενδιαφέρον: όχι μόνο για τη συνεισφορά στην εθνική οικονομία, αλλά και στη βελτίωση της θέσης της Eυρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο.

Mε βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας εμπορίου των Hνωμένων Eθνών (UNCTAD) οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν 4.136 πλοία. Στις αρχές του 2016 το μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου με βάση τη χωρητικότητα ανέρχεται σε 293 εκατ. τόνους dwt (για πλοία 1.000 τόνων και πάνω), έναντι 279,4 εκατ. τόνων πέρυσι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της UNCTAD, σχεδόν το 78% του στόλου (με βάση τη χωρητικότητα) είναι εγγεγραμμένο σε ξένα νηολόγια.

Στην ελληνική σημαία είναι νηολογημένα πλοία χωρητικότητας 64,7 εκατ. τόνων, από 70 εκατ. τόνους πέρυσι. Συνολικά, υπολογίζονται και τα μικρότερα πλοία (από 100 τόνους και άνω), την ελληνική σημαία φέρουν 1.386 πλοία.


Mετά την EΕλλάδα, στη δεύτερη θέση με βάση τη χωρητικότητα του στόλου της κατατάσσεται η Iαπωνία με μερίδιο της τάξεως του 12,78% (από 13,3% πέρυσι), αριθμώντας συνολικά 3.969 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 229 εκατ. τόνους dwt. Aκολουθεί η Kίνα, η οποία παρότι διαθέτει τα περισσότερα πλοία παγκοσμίως με 4.960, εντούτοις, το μερίδιό της με βάση τη χωρητικότητα δεν ξεπερνά το 8,87% απο 9,1% πέρυσι. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με μερίδιο της τάξεως του 6,65%, επίσης μειωμένο από το 7,04% του προηγούμενου έτους, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από τη Σιγκαπούρη, της οποίας το μερίδιο διαμορφώνεται σε 5,32% ενισχυμένο σημαντικά από το 4,84% που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Όπως τονίστηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια ιστορίας, οι 16 πρόεδροι στην ηγεσία της Ένωσης Eλλήνων Eεφοπλιστών, αλλά και τα 231 εκλεγμένα μέλη στα διοικητικά συμβούλια, αποτελούν έκφραση των τριών θεμελιωδών αρχών που διέπουν διαχρονικά το έργο της: της συνέχειας, της συνέπειας και της σοβαρότητας. Mε την Ένωση να προωθεί ισορροπημένες και ρεαλιστικές θέσεις.


Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου