Τι κρύβεται πίσω από τη διαρκή κούραση;


Ποιοι παράγοντες συντελούν στην αίσθηση ότι δεν είμαστε ποτέ ξεκούραστοι; Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής
Το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, η υπερβολική δουλειά, ακόμα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μας εξαντλήσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, η αιτία της κούρασης είναι κάποια προβλήματα υγείας. Έτσι, ακόμα και με μία ώρα λιγότερο από όσο χρειάζεται να κοιμάται κάποιος, μπορεί το επόμενο πρωί να αισθάνεται υπνηλία και να αδυνατεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Αλλά και εάν τρέχετε από τη μια δουλειά στην άλλη χωρίς διάλειμμα ή εάν ο χρόνος στο γραφείο ποτέ δεν είναι αρκετός για να τελειώσετε τις δουλειές σας, στο τέλος θα εξαντληθείτε. Όταν είναι κάποιος μονίμως σε κατάσταση στρες και δεν κατορθώνει να χαλαρώσει, ο οργανισμός καταπονείται. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον ένας στους δέκα εργαζόμενους πάσχει από έντονο εργασιακό στρες, που καθιστά τους πάσχοντες επιρρεπείς σε προβλήματα όπως η ημικρανία, η στεφανιαία νόσος, οι πεπτικές διαταραχές και η κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση και οι πολλές ώρες δουλειάς δεν δίνουν χρόνο για άσκηση. Το σώμα πρέπει να έχει καλή φυσική κατάσταση, για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Από την άλλη, η κούραση από μόνη της αποτελεί αντικίνητρο για άσκηση. Παρ’ όλα αυτά, ο μισάωρος περίπατος με γρήγορο βήμα καθημερινά ελαττώνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και χαρίζει ζωντάνια και ενεργητικότητα.

Αλλά και η τροφή μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κόπωσης. Εάν δεν τρώτε υγιεινά ή δεν πίνετε αρκετά υγρά, ο οργανισμός δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποια φάρμακα, όπως οι βήτα-αναστολείς (για την καρδιά) και τα αντισταμινικά (για τις αλλεργίες) μπορεί να προκαλέσουν κούραση (στο φύλλο οδηγιών χρήσεως αναγράφεται στις ανεπιθύμητες ενέργειες η υπνηλία).
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου