Γιατί μάγισσες και χαρτορίχτρες κάνουν χρυσές δουλειές



Ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι το άγνωστο μέλλον, η αβεβαιότητα του αύριο.
Γι’ αυτό άλλωστε η τέχνη, αν μπορούμε να την πούμε έτσι, της μαντείας από αρχαιοτάτων χρόνων κάνει θραύση. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, για παράδειγμα, δεν έκαναν βήμα, χωρίς τη συμβουλή του  μάντη.
Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν εξελιχθεί και σε αυτό το χώρο. Δεν πιστεύω να έχετε μείνει κολλημένοι σε στερεότυπα και να νομίζετε ότι οι σύγχρονες «Πυθίες» μασάνε φύλλα δάφνης, ζουν σε  δωμάτια σκοτεινά με βαλσαμωμένους γύπες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο  φολκλόρ μπορείτε να σκεφτείτε.  Οι σύγχρονοι μάγοι είναι πολύ trend, χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατά κόρον -στέλνεις μια φωτογραφία του χεριού σου και έχεις απάντηση άμεσα και γρήγορα- ενώ πλέον έχουν ευάερα και πολυτελή γραφεία, που μοιάζουν με γραφεία ψυχαναλυτή. Γιατί αυτό ακριβώς  κάνουν, μια ιδιότυπη μορφή ψυχανάλυσης, ή για να είμαι πιο ακριβής ψυχογράφησης. Το πολύ πολύ να φοράνε κανένα καφτάνι από εξωτικά μέρη, έτσι για το  θεαθήναι, αλλά μέχρι εκεί.
Θα περίμενε κανείς ότι μέσα στην κρίση οι δουλειές των μάγων και των μέντιουμ θα έπεφταν κατακόρυφα. Το αντίθετο όμως συμβαίνει. Όσο οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο, τόσο περιμένουν από το σύμπαν να επιλύσει τα θέματά τους. Οι μελλοντολόγοι  σήμερα κάνουν χρυσές δουλειές. Γιατί  πολύ απλά, δίνουν ελπίδα σ’ έναν κόσμο που αμφιταλαντεύεται.

Αυτή είναι η πρώτη εξήγηση. Η δεύτερη βασίζεται στο ότι όταν επισκέπτεσαι έναν μάγο, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι πως θα ακούσει το πρόβλημα σου. Αυτό λείπει στους περισσότερους ανθρώπους. Νιώθουμε  ότι το περιβάλλον δεν μας καταλαβαίνει,  ή δεν έχει χρόνο για τα μικρά μας δράματα. Οι μάγοι  είναι καλοί ακροατές. Ο λόγος είναι απλός: Αν δεν σας ακούσουν, δεν θα μπορέσουν να βγάλουν κανένα πόρισμα.  Συνήθως, οι μέχρι τώρα πράξεις μας προδιαγράφουν το μέλλον μας. Οι προβλέψεις λοιπόν βασίζονται ως επί το πλείστον στην ανάλυση των προσωπικών μας ιστοριών.  Θα μου πείτε ότι η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, ναι είναι, όλα  θα σας συμβούν: Επιτυχίες,  αποτυχίες, έρωτες, χωρισμοί, ταξίδια, θα κερδίσετε λεφτά, θα χάσετε λεφτά. Αυτά δηλαδή που θα σας πει κάθε καφετζού που σέβεται τον εαυτό της. Η πρόβλεψη στηρίζεται ακριβώς στις άπειρες δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτή τη ζωή, αλλά αυτό μπορώ να σας το πω κι εγώ, χωρίς να με πληρώσετε. Εμένα όμως δεν θα με πιστέψετε, γιατί δεν έχετε μοιραστεί μαζί μου τον πόνο σας.
Αυτή είναι η  ειδοποιός διαφορά.
Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα μαντεία των χρησμών αισθάνονται κατά βάση μόνοι κι εκεί βρίσκουν μια παρηγοριά. Όσοι έχουν επισκεφτεί τέτοια μέρη, θα σας διηγηθούν ότι τους είπαν πράγματα  αποκαλυπτικά, που κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.  Αλλά αλήθεια, ποια είναι  αυτά τα απόκρυφα  μυστικά; Συνήθως, οι πάσης φύσεως μελλοντολόγοι  μιλάνε με γενικότητες που μας συμπεριλαμβάνουν όλους. Με μαθηματική λοιπόν ακρίβεια, σε πολλά θα πέσουν μέσα, σε κάποια πάλι όχι,  αλλά  αυτές τις «άτυχες» στιγμές δεν τις θυμούνται οι πελάτες.
 Όσο για τις ανατριχιαστικές  λεπτομέρειες  που επικαλούνται οι τακτικοί θαμώνες,  διατηρώ και πάλι επιφυλάξεις. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την όποια λεπτομέρεια να την είπαν οι ίδιοι σε ανύποπτο χρόνο. Κατά δεύτερον, μπορεί  κάποιος άλλος να τους τη  σφύριξε, μιας  και σε  αυτά τα μέρη συνήθως πας συστημένος – θυμάστε πώς θησαύρισε η Γεωργία Βασιλειάδου στην «Καφετζού». Κατά τρίτον,  και πάλι ακολουθείται η λογική των πιθανοτήτων.  Για παράδειγμα, τα σημάδια που διαβάζουν στα κατακάθια ενός ελληνικού καφέ είναι  πολύ συνηθισμένα.
Όλοι έχουμε κάποιον από Α ή Γ στον περίγυρό μας. Όλοι περάσαμε κάποια στιγμή από μεγάλες πόρτες, μικρές στράτες και πάει λέγοντας.

Η περίπτωση της αυθυποβολής  επίσης είναι καθοριστική. Όταν κάποιος  στον οποίο εναποθέτεις όλες τις ελπίδες σου, σου λέει πως κάτι θα συμβεί, σου γίνεται ασυνείδητα έμμονη ιδέα, συντονίζεσαι με αυτή  και τελικά, ω του θαύματος,  η  προφητεία επαληθεύεται.
Οι επιπλοκές  όμως αρχίζουν όταν οι σωτήρες αυτοί θα προσπαθήσουν να σας παρασύρουν σε περιπέτειες. Όταν  σας μιλήσουν για ξόρκια, μάγια, και ταξίδια σε μέρη περίεργα που πρέπει να κάνετε για να επιτελέσετε το στόχο σας, φύγετε τρέχοντας.  Στην αρχή,  οι μαγικές συνταγές παρέχονται δωρεάν, αλλά γρήγορα  οι ανυποψίαστοι κινδυνεύουν να εθιστούν σε αυτά τα « σκοτεινά» μονοπάτια, που το μόνο σκοτεινό  σημείο  τους στην ουσία είναι  πόσα χρήματα θα χάσετε.
Αφήστε λοιπόν το μέλλον  να έρθει να σας βρει μονό του, μην το αναζητάτε,  γιατί χάνετε την έκπληξη. Και χωρίς εκπλήξεις η ζωή δεν έχει πλάκα.   Άλλωστε  αυτό το αβέβαιο αύριο που ίσως σας πανικοβάλλει, είναι αυτό που τελικά σας κινητοποιεί.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου