Το φράγμα Ασωπού η λύση για την σουλτανίνα!


Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σουλτανίνας στην ημιορεινή περιοχή της Κορινθίας και ειδικότερα στην περιοχή της Στιμάγκας, όπου το σύνολο των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία. Η φετινή ξηρασία θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, σε σημαντική μείωση την παραγωγή της σουλτανίνας και μαζί με αυτήν το εισόδημα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στιμάγκας, Γιώργος Δαρδαγάνας, θέλοντας να αποδείξει πόσο θα επηρεαστούν οι κάτοικοι της περιοχής από την ανομβρία, επισημαίνει ότι το σύνολο των κατοίκων ασχολείται με την παραγωγή και γι’ αυτό οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κάτι άγνωστο. Αν δεν γίνει το φράγμα του Ασωπού, του οποίου η κατασκευή έχει σταματήσει για ακόμα μία φορά, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, υποστηρίζουν.

Επειδή στη Στιμάγκα έχουν μάθει να εργάζονται και να χρησιμοποιούν τα χρήματα που έχουν ή τους δίνει το κράτος, μέχρι να βρεθεί λύση με το πρόβλημα κάνουν δικές τους προσπάθειες, όπως η άρδευση μέσω ιδιωτικών δικτύων, με αποτέλεσμα το 2000 να φέρουν νερό από τη Βόχα, αλλά το κόστος είναι πανάκριβο.

Κορινθία: Ψάχνονται λόγω άρδευσης οι παραγωγοί σουλτανίνας«Το ζήτημα, αυτήν τη στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, «είναι να κρατήσουμε την παραγωγή σε επιθυμητά επίπεδα, αλλά λόγω υψηλού κόστους γίνεται μερική άρδευση. Φέτος, το νερό είναι ανύπαρκτο και θα παλέψουμε πολύ για να σώσουμε την κατάσταση. Αν, όμως, κάποια στιγμή μας δώσουν το νερό, τότε θα ζήσουμε στιγμές του 1990 με 1995, όταν ήμασταν στις πρώτες θέσεις στην ευρωπαϊκή κοινότητα στο κατά κεφαλήν εισόδημα».

Ο νομός θα απογειωθεί γενικότερα, αφού, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το προϊόν που παράγουν είναι άριστο και αντέχει στις πιέσεις που δέχεται ως εξαγώγιμο προϊόν τόσο απέναντι στο αντίστοιχο αμερικάνικο σταφύλι όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Φυσικά και στη Στιμάγκα το παράπονο είναι ένα: Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. «Έχουμε φτάσει να υλοποιούμε προγράμματα του ΕΛΓΑ πριν από δύο χρόνια και να μην εμφανίζεται ακόμα κανένας να τα παραλάβει, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε και εμείς τα χρήματα που δικαιούμαστε.


Το τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ήταν τα αντιχαλαζικά δίχτυα και, φυσικά, λόγω απουσίας των γεωπόνων δεν έγιναν πληρωμές προς εμάς οπότε και δεν πληρώθηκαν με τη σειρά τους οι προμηθευτές. Όσο για τις ζημιές από τον καύσωνα, που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, ούτε λόγος να γίνεται».
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου