Καιρός φονιάς "γονάτισε" την Πελοπόννησο


- Εντοπίστηκε νεκρός ο 77χρονος βοσκός που αγνοούνταν στη Λακωνία
- Δυο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές μέσα από τα σπίτια τους στην Καλαμάτα
- Νεκρός και ένας 90χρονος άνδρας, από παθολογικά αίτια
- Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Πελοπόννησο και την Θεσσαλονίκη
- Πολίτες εγκλωβίστηκαν σε σούπερ μάρκετ στη Λακωνία
- Ξεπέρασε τα 140mm το νερό που έπεσε στην Καλαμάτα σε διάστημα μιας ώρας!
- Παρασύρθηκαν τραπεζοκαθίσματα στην παραλία της Καλαμάτας σε μήκος 4 χιλιομέτρων!
- Χαλάει ξανά από το βράδυ ο καιρός

Μια ώρα καταρρακτώδους βροχής ήταν αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο δυο γυναικών και ανυπολόγιστες καταστροφές κυρίως στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και γενικότερα στη Μεσσηνία και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Εικόνες βιβλικής καταστροφής και θρήνος για δυο γυναίκες που πνίγηκαν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Στην περιοχή Πήδημα της Καλαμάτας μια γυναίκα 63 ετών με κινητικά προβλήματα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική νεκρή μέσα στο σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στο κέντρο της πόλης και μια 80χρονη γυναίκα. Νεκρός στο σπίτι του στην περιοχή Θουρία βρέθηκε κι ένας άνδρας 90 ετών, αλλά ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Μαζί του βρέθηκε, κατά στην υγεία της και η γυναίκα που τον πρόσεχε. Το σπίτι του άτυχου άνδρα δεν είχε πλημμυρίσει.

Νεκρός εντοπίστηκε και ο 77χρονος βοσκός που τις τελευταίες ώρες αγνοούνταν στη Λακωνία, ενώ την ίδια στιγμή άκαρπες παραμένουν οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας η τύχη της οποίας αγνοείται από τα ξημερώματα στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, λόγω της θεομηνίας που έπληξε τους δύο νομούς το ξημέρωμα. Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 222ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται και διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.

Διακοπή κυκλοφορίας έχουμε ακόμη, στο 1ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ασπροχώματος - Πύλου, στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Ασπροχώματος - Πύλου στην είσοδο της Μεσσήνης, στην γέφυρα του Παμίσου ποταμού και στο δρόμο Αγίου Νικολάου - Τραχήλας στην μεσσηνιακή Μάνη. Στο νομό Λακωνίας υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας από το 19ο έως το 21,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας - Μονεμβασιάς, στην περιοχή της Σκάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι το Βλαχιώτη και σε όλους τους παρακείμενους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας - Γερακίου, από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο του δρόμου Απιδιά - 'Αγιος Δημήτριος Ζάρακος, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη - Γούβες, ενώ με μεγάλη δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από 43ο έως το 43,2 χιλιόμετρο του δρόμου Σπάρτης - Αγίου Δημητρίου.

Το κακό στην Καλαμάτα συνέβη μέσα σε διάστημα μιας ώρας! Οι ουρανοί άνοιξαν και η καταρρακτώδης βροχή παρέσυρε τα πάντα στο διάβα της. Ζωές και περιουσίες. Ζώα πνίγηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι έκλεισαν και τα αυτοκίνητα, σαν καρυδότσουφλα, έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας ένα βουνό από άμορφες μάζες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσα σε περίπου 10 ώρες αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου έχουν δεχθεί πάνω από 60 mm βροχής, όπως διακρίνεται στον παρακάτω πίνακα του meteo.gr.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Mega ότι από τις 04:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (07.09.2016) έπεσαν στην πόλη 140 χιλιοστά νερό! Καταστράφηκαν καλλιέργειες, εντοπίστηκαν ζημιές σε σχολεία, ενώ στην παραλία της Καλαμάτας, σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων, τα ορμητικά νερά παρέσυραν τραπέζια και καρέκλες από τα μαγαζιά που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο!

Για ώρες, τουλάχιστον επτά χωριά είχαν αποκλειστεί, 88 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και τέσσερις άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί, ο διάδρομος του αεροδρομίου πλημμύρισε και δεν γίνονται πτήσεις, ενώ εξαιτίας των μπαζών που έπεσαν στη θάλασσα, το λιμεναρχείο κάλεσε τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να αποφύγουν τον απόπλου!

Στη Μεσσηνία μεταβαίνει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης για να έχουν συναντήσεις με δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί και να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να βρεθούν τρόπο να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στο μεταξύ, εκτός από τις αντλίες που έστειλε η Πυροσβεστική το πρωί στην Καλαμάτα, από την Αθήνα και την Τρίπολη, μεταβαίνουν στην Λακωνία άλλα επτά οχήματα, επίσης από την Αθήνα, ομάδα της ΕΜΑΚ με μία βάρκα και ένα ερπυστριοφόρο όχημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις τοπικές υπηρεσίες.

Στην περιοχή μεταβαίνουν ενισχύσεις από την Αθήνα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή έχουν εντοπιστεί στη Σκάλα, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη. Κινδυνεύει το χωριό Έλος, κοντά στη Σκάλα, καθώς κατευθύνονται προς τα εκεί τα νερά του Ευρώτα.

Ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ελικόπτερο, που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.




Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου