«Μπουμ» στις οφειλές προς την εφορία



Μια ανάσα από τα 92 δις ευρώ έφτασαν τα χρέη προς τις εφορίες, καθώς τον Αύγουστο, παρά το ότι δεν υπήρχαν υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά περίπου 1,3 δις ευρώ!
Αν και τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου πήγαν σχετικά καλά- όπως έδειξαν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού- καθώς το… κυνήγι των αποδείξεων ωφέλησε το ΦΠΑ, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία ότι σε ένα «νεκρό» μήνα, οι οφειλές προς τις εφορίες σκαρφάλωσαν στα 8,986 δις ευρώ, με μόνο θετικό για το υπουργείο Οικονομικών ότι η εισπραξιμότητα επί αυτών των νέων οφειλών διατηρείται γύρω στο 14%. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό; Ότι οι κατασχέσεις πήραν «φωτιά».
Αντιθέτως αν δει κανείς τι γίνεται με τα παλιά χρέη στην εφορία, επικρατεί απογοήτευση. Τα χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων διατηρούνται πάνω από τα 12 δις ευρώ και τα αντίστοιχα χρέη ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων παραμένουν πάνω από τα 8 δις ευρώ. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους, από αυτά τα παλιά χρέη δεν έχουν εισπραχθεί ούτε 300 εκατ. ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές εισπράχθηκαν 1,3 δις ευρώ.
Το στοιχείο που συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση είναι ότι παρά τους ελέγχους, τα πρόστιμα, τις απειλές, ένα ποσοστό γύρω στο 25% των υπόχρεων σε ΦΠΑ εξακολουθεί να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Δημόσιο και να μην αποδίδει το φόρο. Μόνο τον Αύγουστο, έπρεπε να αποδοθεί ΦΠΑ 1,050 δις ευρώ, αλλά δεν έφτασαν στα κρατικά ταμεία παρά μόνο 894 εκατ. ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασχέσεις καλά κρατούν, παρά το «φρένο» του Αυγούστου. Η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –κυρίως κατασχέσεις- για έναν στους δύο φορολογούμενους στους οποίους έχει τη σχετική δυνατότητα. Τον Αύγουστο, 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές . Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% ( από 49,20% τον προηγούμενο μήνα) .

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου