Το σεξ μπορεί να ενισχύσει την πίστη στον Θεό


Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι ορμόνες που απελευθερώνει ο οργανισμός, κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να μεγαλώσουν το αίσθημα της πίστης στο Θεό.

Σύμφωνα με έρευνα η οξυτοκίνη που απελευθερώνεται, εντείνει το αίσθημα κοινωνικών δεσμών που αναπτύσσουν οι άνθρωποι, βοηθά τις γυναίκες στη γέννα, αλλά επίσης, πυροδοτεί αυξημένα συναισθήματα υπέρ της θρησκείας.

Η μελέτη του πανεπιστημίου Ντιουκ της βόρειας Καρολίνας, έφερε στο φως στοιχεία, που δείχνουν ότι, όταν αυξήθηκε το ποσοστό οξυτοκίνης στο αίμα μεσήλικων ανδρών, δύο εξ αυτών, ανέφεραν στη συνέχεια, αυξημένα επίπεδα πνευματικότητας και ανάγκης για επαφή με το Θεό, κάτι που, όπως ισχυρίστηκαν, διατηρήθηκε ακόμα και μία εβδομάδα αργότερα.

Η επικεφαλής της έρευνας, κοινωνική ψυχολόγος, Πάτι βαν Κάπαλεν, επικαλέστηκε μια παλαιότερη έρευνα, στην οποία είχε εξαχθεί το συμπέρασμα πως, πνευματικότητα και διαλογισμός, συνδέονται στενά με την υγεία και την ευεξία. «Θέλαμε να καταλάβουμε τους βιολογικούς παράγοντες, που αυξάνουν τις πνευματικές εμπειρίες» είπε η ψυχολόγος και συμπλήρωσε πως: «Η οξυτοκίνη φαίνεται πως αποτελεί κομμάτι του πως το σώμα μας υποστηρίζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Η οξυτοκίνη παράγεται με φυσικό τρόπο στον υποθάλαμο, και προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η ορμόνη μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην προώθηση της ενσυναίσθησης, της εμπιστοσύνης, της κοινωνικής σύνδεσης και του αλτρουισμού.

Η ομάδα ανδρών, που έλαβε οξυτοκίνη είχε περισσότερες πιθανότητες να αναφέρει ότι η πνευματικότητά τους ήταν σημαντική στη ζωή τους και ότι η ζωή έχει νόημα και σκοπό.

Αυτό παρέμεινε αληθές, αφού λήφθηκε υπόψη το αν ο συμμετέχων δήλωσε ότι ανήκε σε μια οργανωμένη θρησκεία ή όχι.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν την ορμόνη έδωσαν επίσης περισσότερες θετικές απαντήσεις σε δηλώσεις τύπου «όλες οι μορφές ζωής είναι διασυνδεδεμένες» και «υπάρχει ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης ή πνευματικότητας που συνδέει όλους τους ανθρώπους».

Ανέφεραν, επίσης, περισσότερα θετικά συναισθήματα, στα οποία εμπεριέχεται το δέος, η ευγνωμοσύνη, η έμπνευση, η αγάπη, η ελπίδα, το ενδιαφέρον και η ηρεμία.

Τα αποτελέσματα παρέχουν την πρώτη πειραματική απόδειξη ότι η πνευματικότητα φαίνεται να υποστηρίζεται από την οξυτοκίνη.

«Η πνευματικότητα είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες» είπε και προσέθεσε: «Ωστόσο, η οξυτοκίνη φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το πόσο πιστεύουμε».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου