Διατροφή ή άσκηση για την υγεία της καρδιάς;



Αρκετοί υπέρβαροι άνθρωποι αναρωτιούνται τι είναι καλύτερο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας τους… να κάνουν δίαιτα, άσκηση ή ένα συνδυασμό και των δύο; 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Saint Louis, δεν έχει σημασία ποια στρατηγική θα επιλέξετε, το θέμα είναι η προκύπτουσα απώλεια βάρους.

«Για τους παχύσαρκους άνδρες και τις γυναίκες, ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από το αν η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με την άσκηση, την υγιεινή διατροφή χαμηλών θερμίδων, ή και τα δύο», δήλωσε ο Edward Weiss, Ph.D, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο πανεπιστήμιο του Saint Louis και επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου.

Τα ευρήματα του δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Για την έρευνα, ο Weiss και η ομάδα του χώρισαν 52 υπέρβαρους, μεσήλικες άνδρες και γυναίκες σε τρεις ομάδες, (μία με όσους ακολούθησαν κάποια δίαιτα, μία με όσους ασκήθηκαν και μία ομάδα με άτομα που έκαναν τα δύο), και τους χρέωνε με την απώλεια περίπου 7% του σωματικού τους βάρους, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12-14 εβδομάδων. Σε όσους ακολούθησαν αποκλειστικά κάποια δίαιτα ή άσκηση είπαν να μειώσουν την πρόσληψη τροφής τους κατά 20% ή να αυξήσουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους κατά 20%.

Σε εκείνους που έκαναν και τα δύο, είπαν να φάνε 10% λιγότερο και να κινούνται 10% περισσότερο. Οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς οι αλλαγές επηρέασαν τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και άλλους δείκτες για την καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή «κακή» χοληστερόλη. Βρήκαν ότι και οι τρεις στρατηγικές ήταν εξίσου αποτελεσματικές στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, και αναμένονταν να μειώσουν τον κίνδυνο της ζωής ενός ατόμου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων 10% – από 46% έως 36%.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου