"Ανεβαίνει" κατηγορία η Fulgor


Τα νέα έργα που αναλαμβάνει η εισηγμένη «χτίζουν» την απαραίτητη reference list προκειμένου να μπορεί να διεκδικεί ισότιμα σημαντικές συμβάσεις ανά τον κόσμο – Τι λέει η διοίκηση για μείωση δανεισμού και απόσχιση δραστηριότητας.

Την διαμόρφωση θετικών προοπτικών για το μέλλον των Ελληνικών Καλωδίων επισήμανε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας ο γενικός της διευθυντής κ. Αλέξης Αλεξίου συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να γίνουμε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα μας στην Ευρώπη μέσα από εξειδικευμένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε αφενός στο θετικό περιβάλλον που φαίνεται να διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια στην διεθνή αγορά, (πχ μεγάλα έργα που αναμένονται στο εξωτερικό σε διάφορους τομείς όπως υπόγειες διασυνδέσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και υψηλές επενδύσεις που προβλέπονται στα δίκτυα οπτικών ινών), αφ' ετέρου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει πλέον ο Όμιλος των Ελληνικών Καλωδίων μετά την ολοκλήρωση της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων και τη λήψη των πρώτων σχετικών έργων (πέρυσι ανέλαβε έργο για τη διασύνδεση των Κυκλάδων και άλλο για τη σύνδεση του νησιού Αγίου Γεωργίου με το Λαύριο).
Σημαντικά έργα έχουν αναληφθεί και φέτος, με πιο πρόσφατη περίπτωση τρία συμβόλαια που υπεγράφησαν στη Δανία με την Energinet («τοπικό ΑΔΜΗΕ»).
«Χτίζουμε ήδη μια reference list (κατάλογο συστάσεων) σε έργα "με το κλειδί στο χέρι" και εξελισσόμαστε σε έναν Όμιλο που μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στους διαγωνισμούς πολύ σημαντικών συμβάσεων στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Ασία. Κάτι τέτοιο θα περιορίσει και την εξάρτησή μας από τις εγχώριες εξελίξεις», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Η διοίκηση των Ελληνικών Καλωδίων απέφυγε να δημοσιοποιήσει το ύψος των συμβάσεων που ανέλαβε φέτος στο εξωτερικό (έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους αναθέτοντες τον διαγωνισμό) ωστόσο ενημέρωσε πως είναι σημαντικού ύψους και πως θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία (2016-2017 το παραγωγικό κομμάτι και το 2018 η εγκατάσταση).
Τέλος, ο κ. Αλεξίου απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
• Η οικονομική πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου κινείται στα πλαίσια του προϋπολογισμού, χωρίς αποκλίσεις.
• Καθώς τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί (μονάδα υποβρυχίων καλωδίων της θυγατρικής Fulgor στην Κορινθία), οι επενδύσεις των επόμενων ετών θα είναι περιορισμένες, με στόχο να περιοριστεί το ύψος του καθαρού δανεισμού (223 εκατ. ευρώ στις 31/12/2015). Αυτό όμως θα απαιτήσει χρόνια, καθώς λαμβάνονται νέα σημαντικά έργα που απαιτούν σε πρώτη φάση εκταμιεύσεις και πρόσθετα κεφάλαια κίνησης. Όταν όμως ολοκληρωθούν τα έργα, η κατάσταση προβλέπεται να είναι σαφώς καλύτερη.
• Το θέμα των υψηλών επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνεται ο Όμιλος σε σχέση με τους άλλους διεθνείς ανταγωνιστές του, αποτελεί συγκριτικό μειονέκτημα για τον Όμιλο των Ελληνικών Καλωδίων.
• Η μετατροπή της εισηγμένης «Ελληνικά Καλώδια» σε εταιρεία holding (συμμετοχών) και η αποφασισθείσα –χθες- εισφορά της δραστηριότητας σε κατά 100% θυγατρική εταιρεία αποσκοπεί στην ευκολότερη διεκδίκηση συμβάσεων στο εξωτερικό, καθώς σε πολλούς διαγωνισμούς ζητείται εγγύηση ομαλής εκτέλεσης της σύμβασης από τη μητρική εταιρεία.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου