"Οι δρόμοι της ελιάς" | Νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο


Το πρώτο βήμα για την λειτουργία του νέου Εθνικού ερευνητικού κέντρου που φέρει την ονομασία «οι δρόμοι της ελιάς» είναι δεδομένο και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά την Πελοπόννησο αλλά και όλες τις άλλες περιοχές που καλλιεργείται η ελιά.
Ο επιστημονικός συντονιστής της δράσης θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Μολασιώτης που μας εξήγησε ότι για την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής δράσης θα συνεργασθούν έντεκα ιδρύματα από όλη την χώρα με συγκεκριμένη στόχευση την ελιά που επιλέχθηκε σαν εμβληματικό προϊόν.
Ο κ. Μολασιώτης προσδιορίζοντας τους στόχους του προγράμματος που θα έχει διετή δράση μας επεσήμανε ότι : «πρωταρχικός στόχος είναι ο γενετικός προσδιορισμός των διαφόρων ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στον τόπο μας ώστε να διασφαλισθεί το γενετικό υλικό και να μην χαθεί από ανταγωνιστικές χώρες όπως έγινε με την Κορωνέικη ελιά που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί σαν δικιά τους.»

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Κορωνέικη, στην Καλαμών, στην Χονδροελιά Χαλκιδικής και στην Κολοβή ελιά. Στις δράσεις του προγράμματος θα πρέπει να προστεθεί και η φυτοπροστασία.
Τέλος το τρίτο κομμάτι αφορά το φυσικό προϊόν και την ποιότητά του. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παραδίδουν τις εκθέσεις τους και θα γίνει διάχυση των συμπερασμάτων στη κοινωνία με διάφορους τρόπους.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου