Τα 7 προειδοποιητικά σημάδια ότι είστε σε μια τοξική σχέση


Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, έχουμε την τάση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε μια θετική εντύπωση. Δυστυχώς, οι τοξικοί άνθρωποι κάνουν επίσης ό,τι μπορούν για να μας παραπλανήσουν.

Τοξική σχέση - Οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιήσουν τα ελαττώματα, ή τις ατέλειές τους, ως “δόλωμα” για να κερδίσουν τους άλλους.

Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πόσο βαθιά έχετε πέσει σε μια τοξική σχέση προτού να εμφανιστούν τα πρώτα ανθυγιεινά συμπτώματά της με την μορφή συμπεριφορών ή συναισθημάτων. Εάν βρεθείτε σε μια τέτοια σχέση, οι αυθόρμητες, φυσικές αντιδράσεις σας σε μια ανώμαλη κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνουν αισθήματα ασφυξίας, ανησυχίας, αδυναμίας, ακόμα και σοκ.

Πώς μπορεί κάποιος να παγιδευτεί σε μια τοξική σχέση; Η τεχνική του “δολώματος” είναι απλώς ένα παράδειγμα. Οι τοξικοί άνθρωποι υποδύονται έναν χαρακτήρα που έχει προβλήματα και μεγάλη ανάγκη από την δική μας παρουσία. Και όταν λαμβάνουν την βοήθειά μας, μας “συγκλονίζουν” με πράξεις και λόγια τεράστιας ευγνωμοσύνης, μέχρι το σημείο που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ο τοξικός άνθρωπος μας κολακεύει τόσο πολύ, ώστε μας κάνει να αισθανόμαστε “πραγματικά μοναδικοί”, ώστε να νιώθουμε σχεδόν υποχρεωμένοι να ανταποδώσουμε με τρόπο, που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα επιλέγαμε.
Τοξική σχέση: Γνωρίστε τα 7 προειδοποιητικά σημάδια

Οι περισσότεροι που βρίσκονται σε “φάση ανάκαμψης” από μια τοξική σχέση θα συμφωνούσαν πιθανώς ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί είναι να μην ξεκινήσει ποτέ εξαρχής.

Πολύ μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα παραδέχτηκε ότι δεν έδωσε σημασία σε κάποια “εξόφθαλμα” πράγματα, που είχαν παρατηρήσει νωρίς στη σχέση. Θεώρησαν λανθασμένα ότι δεν έπρεπε να εμπιστευτούν την διαίσθησή τους, ή δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή.
Τα βασικά σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης μιας δυνητικά τοξικής σχέσης περιλαμβάνουν:

    Νέες γνωριμίες που διεκδικούν υπερβολικά μεγάλο μέρος του χρόνου σας, ή μοιράζονται πάρα πολύ προσωπικά στοιχεία τους πολύ σύντομα.
    Άτομα που επικοινωνούν μαζί σας μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά ή έχουν την ανάγκη σας.
    Άτομα που αποφασίζουν για εξόδους, συγκεντρώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τα δικά σας συμφέροντα.
    Άτομα που μονοπωλούν συστηματικά τον διάλογο, ή απλώς θέλουν να συζητάτε μόνο για την δική τους ζωή και τις δικές τους εμπειρίες, χωρίς να σας δίνουν χρόνο να πείτε την γνώμη σας, ή να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας.
    Άτομα που διαμαρτύρονται ότι “δεν είστε αρκετά διαθέσιμοι”, ή αρκετά δραστήριοι, ή δεν έχετε αρκετή κατανόηση κλπ. Όταν ένας φίλος σας παραπονιέται διαρκώς για τις πολλές σας “αδυναμίες”, καλύτερα να τον απομακρύνετε.
    Άτομα που σας βλέπουν “ανταγωνιστικά” σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μπορεί να είναι μελλοντικοί τοξικοί φίλοι ή σύντροφοι σε μια τοξική σχέση.
    Άτομα που δεν ντρέπονται να ζητούν να δανειστούν χρήματα, αλλά τα επιστρέφουν αργά. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η φιλία (ή το ειδύλλιο) και η προσωπική περιουσία πρέπει να παραμείνουν ξεχωριστά.

Εάν κάποιο άτομο που μόλις γνωρίσατε σας κάνει να νιώσετε άβολα, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αναγνωριστεί. Εκφράστε ανοιχτά τις ανησυχίες σας, προτού παγιωθεί μια ανθυγιεινή κατάσταση μεταξύ σας. Αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση, αυτό είναι άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οδεύετε προς μια τοξική σχέση.

Σε ρομαντικές σχέσεις ή φιλίες, μην προσπαθείτε συνεχώς να πείσετε τον εαυτό σας για το πόσο καλός είναι ένας σύντροφος, ή φίλος. Αν διαρκώς προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους για τις θετικές ιδιότητες αυτού του ατόμου, θεωρήστε το και αυτό ως ένδειξη ότι η σχέση μπορεί να μην είναι αυτό που θα θέλατε εσείς να είναι.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου