Τα Κορινθιακά κρασια πάνε στο Οινόραμα 2018


Με μότο «Το κρασί είναι παντού… και πάντα», το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου φιλοξενείται και φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο και πραγματοποιείται 10-12 Μαρτίου, με την τελευταία μέρα να είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες.

Περισσότερα από 260 οινοποιεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρίσκονται στο Ζάππειο καταρρίπτοντας και το περσινό ρεκόρ συμμετοχής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο που διοργανώνεται στην Αθήνα από το 1994 και είναι μία μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους. Οινοπαραγωγοί μάλιστα από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στο φετινό «Οινόραμα», καθιστώντας το «sold out». Σκοπός τους είναι ο δειγματισμός καθιερωμένων και νέων κρασιών καθώς και της περσινής σοδειάς που θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένη. Οι οργανωτές περιμένουν πάνω από 10.000 επισκέπτες, που καλούνται να δοκιμάσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν ανάμεσα στα περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά της έκθεσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην περσινή διοργάνωση ανοίχτηκαν περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, που, αφού το περιεχόμενό τους δοκιμάστηκε, ανακυκλώθηκαν. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και πιο ακριβά του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνή αμπελώνα.

Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί έχει πλέον εδραιωθεί στο εξωτερικό και όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας έχουν εξασφαλίσει σοβαρές συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Ως εκ τούτου, το Οινόραμα επενδύει σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές, καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε υπάρχοντα χαρτοφυλάκια εισαγωγέων των ώριμων αγορών. Έτσι, αναμένεται να το επισκεφθούν ξανά πολλοί και σημαντικοί ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους ομάδα αγοραστών από την Ασία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο προγράμματος της Enterprise Greece.

0719-OENORAMA-2017

oenorama

Παράλληλα, για να καλύψουν τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, οι διοργανωτές επαναλαμβάνουν το επιτυχημένο εγχείρημα «Οινικές Αποκαλύψεις» που μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με ένα ειδικό χώρο που λειτουργεί ως «Wine Βar». Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται φέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά τα οποία θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους.

Στην καθιερωμένη, πλέον, «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, με θέμα «Discover Greek Wines», παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»), όπου οι επαγγελματίες επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ασυνόδευτοι και με το δικούς τους ρυθμούς κάποια από 250 κρασιά της «Πλατείας», κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.

Όπως τα τελευταία τρία χρόνια, η έκθεση συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week», που ακολουθεί χρονικά την έκθεση, από Δευτέρα 12/03 μέχρι Κυριακή 18/03. Κατά τη διάρκειά της οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης. Όσα μάλιστα γίνονται σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αποτελούν ευκαιρίες που οι οινόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν για να απολαύσουν επώνυμα κρασιά σε προνομιακές τιμές, ακόμα και μενού υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά σχεδιασμένα για κρασιά ανάλογης ποιότητας.

Στο Οινόραμα 2018, εκεί που η τέχνη συναντά το κρασί, θα λάβει χώρα Έκθεση Φωτογραφίας, των τριών βραβευμένων και 14 ακόμα διακεκριμένων φωτογραφιών του Διαγωνισμού Φωτογραφίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του περσινού Οινοράματος, από την Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας Leica, με θέμα «In Vino Veritas» («στο κρασί είναι η αλήθεια»). Διαγωνισμό Φωτογραφίας της εν λόγω σχολής φιλοξενεί και φέτος το Οινόραμα, με θέμα «Οίνος, Άνθρωπος, Βλέμμα».

Έτσι και οι πλέον απαιτητικοί οινόφιλοι έχουν πολλούς λόγους, εκτός φυσικά του σπουδαιότερου, που είναι το κρασί, να επισκεφθούν το Οινόραμα. Οι δε όχι και τόσο… οινογνώστες εξ αυτών θα βρουν απολαυστικά και εξόχως βοηθητικά τα Free Guided Tour Οινοράματος. Οι Όλγα Αντωνιάδου και Μανώλης Γιαμνιαδάκης, ανά ώρα, σε ελληνικά και αγγλικά, περιμένουν τους επισκέπτες στο Οινόραμα 2018 για μία εικονική βόλτα στον ελληνικό αμπελώνα, περιδιαβαίνοντας την έκθεση με μικρά γκρουπ των 6-8 ατόμων. Ανάμεσα σε τόσα πολλά οινικά ενδιαφέροντα, αυτοί, όπως και όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τα βραβευμένα κρασιά του φετινού Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, που μόλις ολοκληρώθηκε, στην επίσημη πρώτη τους, που γίνεται –που αλλού;– στο Οινόραμα!

info
Διοργάνωση: Vinetum
10-12 Μαρτίου, Ζάππειο Μέγαρο
www.oenorama.com.
Το συνολικό κόστος για την είσοδο όλων των άλλων επισκεπτών στην έκθεση είναι 12€ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου