Βροχές, χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα


Χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - Κλειστά σχολεία σε πολλούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας - Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Αθήνα - Στα «λευκά» αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα μας από το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο σήμερα. Πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν ήδη ντυθεί στα «λευκά», θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν σε όλη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά και στα νότια της χώρας.
Η πρόγνωση
Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι απότομη καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα πλήξουν τις επόμενες μέρες σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ονομάζεται «Λητώ» θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού αρχικά στο Ιόνιο ενώ στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στη Θεσσαλία, όπου στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου σε συνδυασμό με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα (υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός μας στη Ζαγορά Πηλίου έχει ήδη καταγράψει 840 χιλιοστά βροχής μέσα στον Φεβρουάριο).

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Ενδεικτικά, οι χιονοπτώσεις σε Ήπειρο και Θεσσαλία θα εντοπίζονται περίπου πάνω από τα 600μ, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα της Δευτέρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και -κατά διαστήματα- σε περιοχές της Ηπείρου πάνω από τα 200 μέτρα και της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 300-400 μέτρα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Καταιγίδες και χιόνια

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα νότια θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, σε περιοχές πάνω από τα 200 μέτρα στα βόρεια και κυρίως πάνω από τα 300 μέτρα σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου