5 βήματα για να ξαναγράψετε την ιστορία της ζωής σας


Η ζωή του Brad κινείται σε τόσο γρήγορους ρυθμούς – απαιτητική δουλειά, δραστήρια παιδιά, ένα σπίτι με ανάγκες και κάθε μέρα να οδηγεί χιλιόμετρα για να καταφέρει όλα αυτά, χωρίς καθόλου χώρο για αέρα. Αν ρωτήσετε πώς είναι και η ζωή της Keisha, θα έχει και μια νέα απαίσια καθημερινή ιστορία να σας πει- έναν καυγά με τον εργοδότη της, οικονομικά προβλήματα ή ότι κόλλησε και πάλι γρίπη.
Είτε έχετε επίγνωση, είτε δεν το σκέφτεστε και ιδιαίτερα σε βάθος, η πραγματικότητα είναι ότι έχετε μια σχέση με τη ζωή σας. Και όπως σε κάθε σχέση έχετε προσδοκίες, καλές και κακές στιγμές που προσπαθείτε να ξεπερνάτε και στιγμές που παίρνετε εσείς την ευθύνη ή κατηγορείτε τη ζωή (ή τους άλλους). Και έρχεται ένα γεγονός, μια στιγμή που βάζετε τη σχέση με τη ζωή σας στο μικροσκόπιο.
Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στον Brad και στην Keisha είναι ότι δρουν ανακλαστικά, ως αντίδραση σε ό,τι τους συμβαίνει. Για τον Brad, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής πηγαίνει με αυτόματο πιλότο, για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Είναι επιρρεπής στο στρες και στην κόπωση, αν και γι’ αυτόν έτσι είναι η ζωή. Για την Keisha, η ζωή είναι εχθρός της. Συνέχεια την χτυπά, ειδικά όταν είναι ήδη πεσμένη κάτω. Πέφτει συνεχώς θύμα των γεγονότων. Συνήθως είναι ανόρεχτη και πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι’ αυτό.
Δε δύναται να μην έχετε μια ιστορία. Τα γεγονότα της ζωής σας συχνά είναι σχετικά ουδέτερα. Είναι η ιστορία, αυτό που διηγείστε μετά και αυτό που λέμε στους εαυτούς μας για το τι συνέβη, αυτό που καθορίζει και την επίδραση των γεγονότων. Έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε γεγονότα, ώστε εκείνα να ταιριάξουν με την ιστορία που δημιουργήσαμε. Η αφήγηση γίνεται η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε και συντηρούμε τη σχέση με τη ζωή μας.

Ένα διαφορετικό μονοπάτι

Κι αν σας λέγαμε ότι θα μπορούσατε να έχετε μια διαφορετική σχέση με τη ζωή σας; Κι αν αλλάζατε την ιστορία που διηγείστε στον εαυτό σας ξανά και ξανά; Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή σας;
Πολλά πράγματα στη ζωή σχετίζονται με τη στάση. Μπορείτε να σκέφτεστε τη ζωή σας σαν κάτι ουδέτερο – ως έναν ακαθόριστο αριθμό χρόνων που κυλά με καλό ή κακό τρόπο. Μπορείτε και να τη σκεφτείτε σαν κάτι στο οποίο προσπαθείτε να προσαρμοστείτε ή συνεχώς να αποκριθείτε. Ή μπορείτε να σκεφτείτε τη ζωή και τη σχέση σας μαζί της σαν κάτι που εσείς δημιουργείτε. Σαν τον καμβά ενός ζωγράφου. Είναι κενός και εσείς δημιουργείτε με τα πινέλα σας.
Για κάποιους αυτός ο πίνακας είναι ήδη ζωγραφισμένος στο μεγαλύτερο μέρος του (μια έννοια πεπρωμένου και μοίρας) και μόνο λίγος χώρος υπάρχει για αλλαγή. Αλλά ακόμα κι αν είναι γεμάτος, δεν θα μπορούσαμε να ζωγραφίσουμε από πάνω και να αλλάξουμε αυτό που ήδη έχει ζωγραφιστεί, ξανά και ξανά; Αυτό πρόκειται για μια διαφορετική στάση απέναντι στη ζωή, με δράση και όχι αντίδραση. Αντί να αποδέχεστε ή να γκρινιάζετε ή να προσαρμόζεστε με βαριά καρδιά, θεωρείστε τον εαυτό σας, δημιουργό της ίδιας σας της ζωής.

Πώς το κάνετε αυτό;

1. Συνειδητοποιείστε τη σχέση σας με τη ζωή

Προσπαθήστε να θεωρήσετε τη ζωή σας σαν μια σημαντική συντροφιά με την οποία διαμορφώνετε μια σχέση. Αυτός ο τρόπος σκέψης σας βοηθά να βλέπετε τη ζωή ως όλον, αντί για μια απλή σειρά γεγονότων. Σας επιτρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε ολόκληρο τον καμβά μπροστά σας με ό,τι μέχρι τώρα έχει ζωγραφιστεί πάνω του.

2. Δείτε τον εαυτό σας ως έναν δημιουργό

Αυτό είναι ακριβώς που σχετίζεται με τη δράση και όχι την αντίδραση, το να εγκαταλείψετε δηλαδή με αποφασιστικότητα το ρόλο του θύματος, όπως στην περίπτωση της Keisha. Επίσης συμβάλλει στο να απενεργοποιήσετε τον αυτόματο πιλότο, όπως στην περίπτωση του Brad. Η δημιουργία είναι συνειδητοποίηση ότι έχετε επιλογές και ότι μπορείτε όντως να κάνετε επιλογές, αντί να πέφτετε στην παγίδα της παθητικής επανάληψης.

3. Συνειδητοποιήστε ότι η ζωή σας διδάσκει για την ίδια τη ζωή

Για να αποφύγετε να νιώθετε θύμα των καταστάσεων, χρειάζεται να δείτε τα προβλήματα σαν δυνητικά μαθήματα στη ζωή σας. Όπως και ο ποιητής Ρίλκε είχε γράψει: «Στο τέλος, κάθε ένας από εμάς βιώνει μόνο μια σύγκρουση στη ζωή, η οποία συνεχώς επανεμφανίζεται υπό διαφορετική αμφίεση». Ποια είναι η δική σας σύγκρουση; Τι είναι αυτό που η ζωή και τα προβλήματά σας προσπαθούν να σας διδάξουν;

4. Συνειδητοποιήστε ότι μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία

Σε αυτό το σημείο αναδύονται τα βασικά όπλα της στάσης και της ενεργούς δράσης. Ασχέτως της ιστορίας σας, πρόκειται ακόμα για μια αφήγηση και, όπως ένας πίνακας, μπορεί και αυτή να αλλάξει. Μήπως η αλλαγή της ιστορίας σας φέρει όσα επιθυμείτε; Όχι απαραίτητα. Αλλά μπορεί να σας ανοίξει νέους διαφορετικούς ρόλους, στους οποίους θα είστε λιγότερο παγιδευμένοι, στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι; Ναι, μπορεί.

5. Χρειάζεται να νοιάζεστε για τη σχέση

Κάθε σχέση μπορεί να καταλήξει σε φθορά και σύγκρουση, όταν δεν θρέφεται σωστά, όταν τα προβλήματα αγνοούνται ή όταν η καθημερινή ζωή δημιουργεί μια αίσθηση αδιέξοδου. Για την αποφυγή αυτών, κάντε ένα βήμα πίσω ανά κάποια διαστήματα και διερωτηθείτε κάποιες δύσκολες αλλά σημαντικές ερωτήσεις: πώς είμαι και πώς πορεύεται η ζωή μου; Βαδίζουμε μαζί με τη ζωή ως σύμμαχοι; Κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση; Υπάρχουν προβλήματα που μας κρατούν σε απόσταση από τους στόχους μας; Τέτοιες δύσκολες ερωτήσεις είναι εύκολο να τις αγνοήσουμε. Αλλά μην το κάνετε.
Και όπως είπε ο γνωστός χαρακτήρας του Benjamin Button: “Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτός που επιθυμείς. Μπορείς να αλλάξεις ή να μείνεις ίδιος· δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά. Εύχομαι να κάνεις μια ζωή για την οποία να είσαι περήφανος και αν αντιληφθείς ότι δεν είσαι, εύχομαι να έχεις τη δύναμη να ξεκινήσεις από την αρχή».
Robert Taibbi, κλινικός κοινωνικός λειτουργός, συγγραφέας / Photo: Author/Depositphotos
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου