Γνωστά ονόματα και συμμαχίες για Σελόντα



Tου Νίκου Χρυσικόπουλου
Με τακτικές… κάλυψης - απόκρυψης συνεχίζεται η κούρσα διεκδίκησης των Νηρέα και Σελοντά, των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης από τις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, κατόχους του 74,98% και το 79,61% των δύο εταιρειών αντίστοιχα.
Μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, οι σύμβουλοι του διαγωνισμού Lazard Frères, PwC, Alvarez & Marsal και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος) αξιολόγησαν τις μη δεσμευτικές προσφορές δώδεκα ενδιαφερόμενων που ήταν σύμφωνες με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδικασίες και τελικώς προέκριναν οκτώ εξ αυτών στην επόμενη φάση.
Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, ορισμένοι από τους 35 αρχικά ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και ο προβεβλημένους από ορισμένους τουρκικός όμιλος Kilic, δεν κατέθεσαν καν προσφορά.
Αλλά και μεταξύ όσων υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές, υπήρξαν αρκετές "εκπλήξεις", με την έννοια ότι αυτές δεν πέρασαν τον πήχη που είχε τεθεί από την πλευρά των πωλητών. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες ανέφεραν πως ονόματα όπως των Pillarstone (KKR), Rhone Capital και  Cooke Group δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων που αποκτούν πρόσβαση στο VDR – virual data room και δικαίωμα να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από το περιβάλλον των πωλητών, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα βρίσκονται τα επενδυτικά κεφάλαια Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree αλλά και funds που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Tinicum Inc., το Pontos Aqua, αλλά και το Duet Group που είχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενο για τη Credicom. Οι προσφορές των τελευταίων κρίθηκαν ιδιαίτερα ανταγωνιστές, εξ ου και η συμμετοχή τους στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Συμμαχία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, η συνεργασία που έχει "κλειδώσει" μεταξύ του ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis International και του βρετανικού private equity firm Charterhouse Capital Partners. Η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Diorasis, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εφοπλιστή Ν. Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime) και στο οποίο συμμετέχουν οι Κ. Παπαδημητρίου, Γ. Μομφεράτος, Γ. Μπράβος, Π. Λιβάς και Α. Σωτηρόπουλος, έχει δημιουργήσει με την προσθήκη της Charterhouse ένα σχήμα που φιλοδοξεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τις Νηρέα και Σελόντα.

Η Charterhouse, με υπό διαχείριση κεφάλαια 6 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και γνωστά επενδυτικά ονόματα στη Μ. Βρετανία και την Ευρώπη, με πάνω από 140 ολοκληρωμένα deals η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 50 δις.ευρώ. Εκτιμάται, πάντως, ότι στην πορεία θα προκύψουν και νέες συμμαχίες καθώς τα ονόματα που εμφανίζονται να σχετίζονται με ορισμένους από τους ενδιαφερόμενους κρίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Όσο για τη συνέχεια, άμεσα αναμένεται να δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές πρόσβαση στο VDR – virtual data room – και στα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί εκεί, ενώ θα ξεκινήσει και ο κύκλος των παρουσιάσεων από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει η προετοιμασία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Nikos.chrissikopoulos@capital.gr
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου