ΕΑΣ Κιάτου: Αναβάθμιση των οσπρίων μέσω της μεταποίησης


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΕΑΣ Κιάτου, όπου έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες κινήσεις για τη σύσταση Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων Φενεού Κορινθίας. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Νίκος Παπαβασιλείου, τόνισε ότι «ήδη, δημιουργήθηκε ο Συνεταιρισμός Οσπρίων Φενεού για τον οποίο πήραμε την έγκριση και, παράλληλα, αναζητούμε τον σωστό τρόπο χρηματοδότησης για την άμεση κατασκευή ενός συσκευαστηρίου, αλλά και τη δημιουργία ενός σημείου πώλησης στο ιδιόκτητο ακίνητο που έχουμε».
Ο νέος σχεδιασμός της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, που αφορά συνολικά τα όσπρια της περιοχής και όχι μόνο τα φασόλια και τη φάβα, περιλαμβάνει έξι στόχους:
  • Την εξασφάλιση του προγραμματισμού της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση των προϊόντων (ποσότητα, ποιότητα).
  • Την προώθηση της συγκέντρωσης της προσφοράς και της διάθεσης της παραγωγής των μελών της ομάδας.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής των προσφερόμενων προϊόντων.
  • Την ομαλοποίηση των τιμών του παραγωγού.
  • Τη βελτίωση της εμπορικής αξιοποίησης των προϊόντων.
  • Την προώθηση των καλλιεργητικών πρακτικών και τεχνικών παραγωγής και διαχείρισης των διάφορων μέσων παραγωγής, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως επισημαίνει ο Νίκος Παπαβασιλείου, «τα όσπρια δεν θα σταματήσουν να αποτελούν βασικό τρόφιμο στη διατροφή μας. Αναμφισβήτητα, η καλλιέργειά τους αποτελεί σημαντική προοπτική εξέλιξής τους, συμβάλλοντας στην ώθηση της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η ΕΑΣ Κιάτου ΑΕΣ ΑΕ, αντιλαμβανόμενη τις αναπτυξιακές και οικονομικές προοπτικές των προϊόντων αυτών, θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στη στήριξη, στην παραγωγή και στην προώθηση της καλλιέργειας οσπρίων στην περιοχή εμβέλειάς της, στοχεύοντας, παράλληλα, στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος των παραγωγών-μελών της, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος». Ήδη, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, ο συνεταιρισμός μαζεύει την παραγωγή, με στόχο να την προωθήσει στα ράφια.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου