"Φενέα Γη" : Τα δικά μας παραδοσιακά προϊόντα στην Ευρώπη!



Παραδοσιακά Προϊόντα από την μάνα γη του Φενεού! !
Μία παρέα ικανών  ανθρώπων απο την ορεινή Κορινθία, πέτυχε να κάνει ένα μικρό θαύμα μέσα στην κρίση.
Αξιοποίησε τα προϊόντα που παράγει η γη του Φενεού και μπήκε πολύ δυναμικά όχι μόνο στην Ελληνική αγορά αλλά κάνει και εξαγωγές σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Η Εταιρεία με την Επωνυμία "Μητρόπουλος Ι. - Δάρης Κ."" Ι.Κ.Ε., διακριτικό τίτλο "Φενέα Γη" και Λογότυπο "Δικότυλον" ξεκίνησε την δραστηριότητά της στις 27 Μαΐου 2015. Η έδρα  είναι η Γκούρα στην περιοχή Φενεού της Ορεινής Κορινθίας. Μέτοχοι της Εταιρίας είναι οι : Δάρης Κωνσταντίνος, Δάρης Νικόλαος, Μητρόπουλος Ιωάννης και Μητρόπουλος Χαράλαμπος-Ιωάννης.
Το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητάς  αφορά κυρίως στην διαλογή, τυποποίηση και εμπορία των Οσπρίων της περιοχής ("Φασόλια Βανίλιες Φενεού Π.Γ.Ε", Γίγαντες Φενεού, Φάβα Φενεού, κ.λ.π.), τα οποία λόγω της παράδοσης και του τρόπου παραγωγής τους, διαθέτουν υψηλή ποιότητα. Για τον λόγο αυτό ήδη η ποικιλία των φασολιών "Βανίλια" ,καθώς και η "Φάβα" από λαθούρι ,έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ΠΟΠ/ΠΓΕ. Είναι αυτονόητο ότι στη διαδρομή μας θα μας απασχολήσουν κι άλλα προϊόντα της περιοχής.

Βασικό μέλημα είναι η διατήρηση της άριστης ποιότητας των προϊόντων μας από την παραγωγή μέχρι την διάθεσή τους στον καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό, εκτός από το μέρος της παραγωγής που οι ίδιοι παράγουμε, φροντίζουμε να προμηθευόμαστε τις ποσότητες που επεξεργαζόμαστε από παραγωγούς οι οποίοι είναι μυημένοι στης φιλοσοφία μας, καθώς και στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων και αρχών κατά την διαδικασία της παραγωγής.

Ο τόπος μας, το οροπέδιο του Φενεού, στην Κορινθία είναι από τους προικισμένους της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και περιστοιχίζεται από τα βουνά της Ζήρειας και του Χελμού. Αρδεύεται από τα άφθονα νερά των ποταμών του, του Όλβιου και του Δόξα, και διακρίνεται για το μικροκλίμα του που το καθιστά ξεχωριστό για την φυσική ευφορία και γονιμότητά του.

Οι κάτοικοί του δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την πλούσια γη μας που την καλλιεργούμε με αγάπη και μεράκι και αυτή μας το ανταποδίδει με γενναιοδωρία. Τα ονομαστά για την πλούσια γεύση και νοστιμάδα τους όσπρια Φενεού (Φασόλια Βανίλιες Φενεού, Γίγαντες Φενεού, Φάβα Φενεού, κ.λ.π.) αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας. Η περιοχή μας έχει κατοχυρώσει μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης (ΠΟΠ/ΠΓΕ) για ένα είδος φασολιών, τις λευκές βανίλιες (Βανίλιες Φενεού), που ευδοκιμούν μόνο σ’ αυτήν από το μακρινό παρελθόν και με τον ίδιο σπόρο, αλλά και για τη φάβα.

Ο σεβασμός μας σ’ αυτήν την προίκα του τόπου και η πολύχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια του, μας οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσουμε μία μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης των οσπρίων της γης μας. Η φιλοδοξία μας αυτή στοχεύει, αποκλειστικά, να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο της παραγωγής τους αλλά και των επόμενων σταδίων της διαδικασίας ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτά τα αγνά και νόστιμα όσπρια θα φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή αναλλοίωτα στη γεύση τους και καθαρά από προσμίξεις. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε οικολογικούς τρόπους απεντόμωσης τους που καθιστούν κάθε προσθήκη φαρμάκων περιττή και κάνουμε έτσι πράξη την επιθυμία μας να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των καταναλωτών μας με ένα παραδοσιακό, ασφαλές και οικονομικό προϊόν.
Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί σύντομα όταν διευρύνουμε τη δραστηριότητά μας στην επεξεργασία και τυποποίηση και άλλων προϊόντων της γης μας και τη συνεργασία μας με όσους συντοπίτες μας καλλιεργητές επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα του ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΦΕΝΕΟΥ

Το προϊόν με την προστατευόμενη ονομασία "Φασόλια Βανίλιες Φενεού" παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από άλλα φασόλια (βλέπε σχετική εισήγηση Ευρωπαικής Επιτροπής) και το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό στους καταναλωτές, χάρη στην γλυκιά γεύση του, στην ικανότητα του να βράζει γρήγορα και να λαμβάνονται μετά το βρασμό σπέρματα ακέραια και πλήρη με μαλακή σάρκα χωρίς να διαχωρίζονται από τον φλοιό. Τα εδάφη, που καλλιεργείται το φασόλι με την ονομασία Φασόλια "Βανίλιες Φενεού", αποτελούν τον πυθμένα της παλιάς φυσικής Λίμνης "Δόξας" που υπήρχε στην περιοχή, με αποτέλεσμα, να διατηρούν την σχετική υγρασία τους. Οι παραπάνω εδαφικοί παράγοντες είναι ευνοϊκοί για την καλλιέργεια του προϊόντος.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΕΝΕΟΥ

Οι Γίγαντες Φενεού είναι ανάλογης ποιότητας και διατροφικής αξίας με τα Φασόλια "Βανίλιες Φενεού", αφού καλλιεργούνται στον ίδιο περιβάλλον, στα ίδια εδάφη, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και εν τέλει δέχονται τις ίδιες επιδράσεις του μικροκλίματος της περιοχής. Οι γίγαντες έχουν τις ίδιες ευεργετικές δράσεις με τα υπόλοιπα άσπρια. Είναι πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης, φυτικής ίνας και μαγνησίου, και καλή πηγή φυλλικού οξέος, πρωτείνης, καλίου, σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου,και μαγνησίου.

ΦΑΒΑ ΦΕΝΕΟΥ

Εκτός απο τα Φασόλια Βανίλιες Φενεού, ήδη και η Φάβα Φενεού καταχωρήθηκε στο Μητρώο των προιόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ευρωπαικής Ένωσης ,σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό(ΕΕ) 2016/1644 της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Στην Περιοχή του Φενεού Κορινθίας με την πλούσια μυθολογία και σε υψόμετρο 900 μέτρων, οι ντόπιοι καλλιεργητές παράγουν με μεράκι, εδώ και πολλές γενιές, το Λαθούρι από το οποίο προέρχεται η Φάβα Φενεού. Η φάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΕΝΕΟΥ

Στην περιοχή του Φενεού, η οποία σχεδόν έχει ταυτοποιηθεί με τα όσπρια, παράγονται και τα πολύτιμα από διατροφικής άποψης, μαυρομάτικα φασόλια.Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα. Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΕΝΕΟΥ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ

Ακολουθώντας οικολογικούς τρόπους απεντόμοσης των οσπρίων που επεξεργαζόμαστε, στην προκειμένη περίπτωση εισάγουμε κατά την ενφακέλλωση κλωνάρια ρίγανης. Επι πλέον όμως δίνουμε την ευκαιρία σε όσους το προτιμούν, να απολαύσουν τη φασολάδα τους με την απαλή γεύση ρίγανης, κάνοντας χρήση επι πλέον της ρίγανης που εμπεριέχεται.

ΒΟΤΑΝΑ


ΤΣΑΙ
Τσάι από τα βουνά της περιοχής Φενεού (Χελμό, Ζήρεια)! Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό.

ΡΙΓΑΝΗ
Ρίγανη απο τους ορεινούς όγκους της περιοχής Φενεού (Χελμός, Ζήρεια, κ.λ.π.). Η ρίγανη (Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare) είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου