Ψυχανάλυσέ το: Δεύτερη ευκαιρία!


Συχνά αναρωτιόμαστε και θέτουμε το ερώτημα αν υπάρχει ο τέλειος γάμος ή η απόλυτα αρμονική και ισορροπημένη σχέση. Ομως, ο τέλειος γάμος, για τον καθένα με τα δικά του βιώματα, τις επιλογές και τα πλάνα, είναι κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα τόσο μοναδικό. 
Οι σχέσεις έχουν ωραίες, άσχημες καθώς και ουδέτερες καθημερινές στιγμές, φέρνουν άλλοτε απέραντη ευτυχία και άλλοτε λιγότερη, κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε, προσπαθούμε, αναθεωρούμε, γελάμε και πονάμε, είτε μαζί με το ταίρι μας είτε μόνοι μας. Κάποια από αυτά τα λάθη των κακών μας στιγμών είναι καθοριστικά για τις σχέσεις μας! Aν δεν καταφέρουμε να τα αναγνωρίσουμε, να τα εντοπίσουμε και να τα παραδεχτούμε, τότε δύσκολα θα σώσουμε την κατάσταση και ακόμα πιο δύσκολα θα σώσουμε τον γάμο μας και τον δεσμό μας.
Kαι ξαφνικά… έρχεται ο έρωτας, η μεγάλη αγάπη και μετά... ο γάμος! Και, όπως, σε κάθε παραμύθι, όλοι μας ονειρευόμαστε να υπάρχει happy end. Γίνεται, όμως, τελικά έτσι; Ο γάμος σηματοδοτεί την έναρξη του παραμυθιού για το ζευγάρι ή τελικά το παραμύθι για μια ευτυχισμένη ζωή θέλει κόπο και τρόπο;
Διαρκής προσπάθεια
Ακόμα και αν τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου είναι ευτυχισμένα, είναι πιθανό και σύνηθες κάποια στιγμή να παρουσιαστούν τα προβλήματα και να υπάρξει μια κρίση, μια δυσκολία, μια κακή στιγμή, ένας καβγάς και να ακουστεί η λέξη «χωρίζουμε». Τότε όμως έρχεται η ώρα για το μεγάλο στοίχημα της σχέσης και του γάμου και να αναρωτηθούμε πόσο διατεθειμένοι είμαστε και οι δύο να παλέψουμε και να διορθώσουμε με κοινό τρόπο αυτό που πληγώνει τη σχέση.
Εξάλλου, οι σχέσεις απαιτούν μια διαρκή προσπάθεια, κάποιες φορές με πιο απλούς και συγκεκριμένους τρόπους απ' ό,τι φαντάζεστε. Το πιο σημαντικό είναι αν κατά τη διάρκεια της διένεξης θα είμαστε σύμμαχοι για να βρεθεί η λύση ή αντίπαλοι…
Πώς μπορούμε στα αλήθεια να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση και στον γάμο μας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες;
Δεν γίνεται να απαντήσουμε με ένα ναι ή ένα όχι στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Υπάρχουν προβλήματα που ξεπερνιούνται και άλλα που δεν ξεπερνιούνται. Επίσης, μπορεί κάποιος να θέλει ή να μη θέλει να προσπαθήσει.
Σαφώς υπάρχουν πράγματα που ακόμα έστω και ο ένας από τους δύο μπορεί να κάνει για να δώσει μια ευκαιρία, να προσπαθήσει μέχρι τέλους, ιδίως αν υπάρχουν και παιδιά.
Μιλήστε…
Πολλά ζευγάρια, ίσως λόγω της ρουτίνας ή των συνεχών υποχρεώσεων, σταματούν να μιλάνε ή, ακόμα χειρότερα, σταματούν να σκέφτονται τον γάμο τους. Αντιθέτως, σκέφτονται πολλά και διάφορα, σαν να μην υπάρχει ο γάμος. Μπορεί κάποιες φορές η αδιαφορία να φαντάζει η πιο εύκολη λύση, αλλά σίγουρα δεν είναι η πιο σωστή, αφού οδηγεί σε αδιέξοδο. Αναλογιστείτε τι δεν σας αρέσει, τι σας θυμώνει, στον γάμο σας και μιλήστε στον σύντροφό σας. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι ένα πρώτο βήμα για την αποδοχή της κατάστασης και την έναρξη για την αντιμετώπισή του!
Εφόσον κρίνετε ότι χρειάζεται, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού θεραπευτή, που θα σας προτείνει λύσεις και θα σχεδιάσετε μαζί το πλάνο «διάσωσης» που δεν έχετε σκεφτεί.
Ζητήστε και συγγνώμη!
Πολλοί επικεντρωνόμαστε στα ελαττώματα του συντρόφου μας και ξεχνάμε τα δικά μας ελαττώματα ή δεν παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Ετσι, όμως, αποκλείεται ένας γάμος να προχωρήσει. Ωστόσο, μία μακροχρόνια σχέση, και ειδικά έγγαμη, χρειάζεται αμοιβαίες υποχωρήσεις και προσαρμογές, γι' αυτό μιλήστε για τα λάθη σας και ξεχάστε τους εγωισμούς. Σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε «συγγνώμη, είχα άδικο»;
Στη θέση του άλλου
Κάποιες φορές είμαστε σκληροί απέναντι στον σύντροφό μας, ίσως γιατί θεωρούμε ορισμένα πράγματα δεδομένα. Η συζήτηση θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε. Ακούστε τον σύντροφό σας και μη σπεύσετε να τον κατηγορήσετε προτού τον ακούσετε, μπορεί να αντέδρασε για σας λάθος, όμως μπορεί ό,τι έκανε να το έκανε για να σας ευχαριστήσει, έστω και αν δεν είχε αποτέλεσμα. Η προσπάθεια πάντα αναγνωρίζεται και μετράει.
MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος - 
Ψυχοθεραπεύτρια
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου