Σε κατάσταση "on line" 7 στους 10 Έλληνες


Η νέα έρευνα της Focus Bari επιβεβαιώνει την εξάρτηση των Ελλήνων από τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές και τα social media

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του εργασιακού μας βίου όσο και τον κοινωνικών συναναστροφών. Έρευνες δείχνουν πως η πρώτη κίνηση που κάνει ένας άνθρωπος μόλις ξυπνήσει, αλλά και η τελευταία προτού πέσει για ύπνο, είναι να συνδεθεί μέσω κινητού ή tablet στα social media για να ενημερωθεί για ότι τελευταίο έχει προκύψει.


Και αν οι μεγαλύτερες ηλικίες, επιδεικνύουν, λόγω ωριμότητας ή λόγω έλλειψης δεξιοτήτων, εγκράτεια σε αυτή τη νέα μανία, στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες η χρήση του διαδικτύου είναι καθολική.

Oι Έλληνες πάντως στην πλειονότητά τους βρίσκονται online καθημερινά, εξαρτημένοι από τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές τους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, το χρονικό διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος 2017, με τίτλο “Focus On Tech Life”,  το ποσοστό των Ελλήνων που “σερφάρουν” στο Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα αγγίζει το 81,8%  ενώ το 70,8% είναι καθημερινά online.
Επτά δηλαδή στους 10 δεν αποσυνδέονται ποτέ από την «ψηφιακή πραγματικότητα».

Άκρως εντυπωσιακή και συνάμα ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται στις μικρότερες ηλικίες, όπου τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 87,7%, αποδεικνύοντας ότι ειδικά για τους νέους το Διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Ειδικότερα, η μέση διάρκεια χρήσης του ‘Ίντερνετ από τους Έλληνες είναι τα 179 λεπτά. Στις ηλικίες 65-74 ετών, οι ‘Έλληνες περιηγούνται στο Διαδίκτυο περί τα 122 λεπτά, ενώ τα 236 λεπτά φτάνει η μέση διάρκεια χρήσης στις ηλικίες 18-24 ετών!

Στην περίπτωση δε των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 5 στους 10 (48,8%) συνδέονται σε καθημερινή βάση, με το Facebook να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία και να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοφιλία. Την ίδια ώρα, ένα ποσοστό 50,6% είναι “εθισμένο” στο να κατεβάζει mobile apps. Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες , πρώτα έρχονται τα social media (34%), ακολουθούν οι χάρτες (22,4%), η ενημέρωση (21,8%), τα παιχνίδια (21,8%) και η διασκέδαση (21,5%).

Όσο για τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν στην κατοχή τους smartphone και εδώ τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν αφού το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και διαμορφώνεται στο 70%. Εννοείται πως στις ηλικίες έως 34 ετών κινητά παλαιότερης τεχνολογίας που υποστηρίζουν ελάχιστες εφαρμογές, μόνο μουσειακή και όχι χρηστική αξία μπορούν να έχουν.

Σαφώς και τα συγκεκριμένα ποσοστά κατόχων «έξυπνων» κινητών είναι υψηλά χάρη στο ανεπτυγμένο δίκτυο της χώρας. Όπως τονίζεται στην έρευνα της Focus Bari το 69,6% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, 1 στα 4 νοικοκυριά (περίπου 946.000) έχουν συνδρομητική τηλεόραση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 31,6% στις οικογένειες με περισσότερα από 4 μέλη.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται το φαινόμενο τα παιδιά να μυούνται στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου από ολοένα και μικρότερη ηλικία. Το 75,7% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ποσοστό που φθάνει στο 90,3% στις ηλικίες 10-12 ετών. Επιπλέον, ένα στα έξι παιδιά (το 16,4%), ηλικίας 6 έως 12 ετών, έχει κινητό τηλέφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.998 ατόμων καλύπτοντας την ηπειρωτική Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά της χώρας, με τον συνολικό καλυπτόμενο πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών να φθάνει περίπου στα 8,4 εκατ. πολίτες.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου