Το χάδι που λατρεύουν οι ψιψίνες



Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τους θυμίζει την επαφή με τη μητέρα τους
Τον λόγο που οι γάτες λατρεύουν να τις χαϊδεύει κανείς στο κεφάλι ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή κτηνιατρικής Νίκολας Ντόντμαν, διαπίστωσε ότι το χάδι θυμίζει στις γάτες τη μητέρα τους, η οποία τις φρόντιζε όταν ήταν μωρά.
Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο κεφάλι της γάτας υπάρχουν αδένες οι οποίοι με την ελαφριά κίνηση του χεριού ελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ζώου. Οι αισθητήρες στη μύτη της γάτας πιάνουν τη μυρωδιά, γεγονός που τη βοηθάει να χαλαρώσει καθώς την καθησυχάζει ότι βρίσκεται στον δικό της χώρο.
Ο ίδιος μηχανισμός, εξηγεί ο Ντόντμαν, τίθεται σε λειτουργία όταν η μητέρα γάτα γλείφει τα νεογέννητα μωρά της, κυρίως στο κεφάλι, για να τα καθαρίσει. Τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, όταν τα μάτια είναι ακόμη κλειστά, οι γάτες νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτες.
Η επαφή της γλώσσας της μητέρας τους με το κεφάλι τους και η απελευθέρωση στη συνέχεια της μυρωδιάς τους στην ατμόσφαιρα τις κάνει να νιώθουν ασφαλείς.
Συνεπώς, αναφέρει ο καθηγητής, όταν ο ιδιοκτήτης της γάτας τη χαϊδεύει, εκείνη βλέπει στο πρόσωπό του τη μητέρα της. Ο Ντόντμαν διαπίστωσε επίσης ότι, όταν οι γάτες θέλουν να δείξουν φιλική συμπεριφορά σε κάποιον, τρίβουν το κεφάλι τους πάνω του, ακριβώς επειδή η κίνηση αυτή τις χαλαρώνει.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου