Μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις τσούχτρες στον Κορινθιακού


Μετά τα όσα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος, Φρίξος Δρακοντίδης, κατατέθηκε μήνυση, με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή της Ανωτάτης Εισαγγελίας, στην οικολογική καταστροφή της εν λόγω περιοχής
Μετά τις αποκαλύψεις του protothema.gr και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κόλπου από την υπεραλίευση  και την μόλυνση της θάλασσας που έχουν ως αποτέλεσμα  την σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών (τσούχτρες), κατατέθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μηνυτήρια αναφορά του πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτη Σταμάτη, για την τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων σε βάρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος στην εν λόγω περιοχή.

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του protothema.gr και του Φρίξου Δρακοντίδη  για την έξαρση του φαινομένου της παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων μεδουσών στη θαλάσσια περιοχή  του Κορινθιακού κόλπου, τις παρεμβάσεις του  Συνδέσμου Προστασίας και ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) και του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου, πλέον του ότι οδήγησαν το επίμαχο θέμα προς συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, προκάλεσαν παράλληλα και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην  Ανωτάτη Εισαγγελία της χώρας με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή της στην οικολογική καταστροφή της  εν λόγω περιοχής.

Ειδικότερα, o κ. Σταμάτης στην μηνυτήρια αναφορά του ζητεί από την κυρία Δημητρίου την παρέμβασή της, προκειμένου «να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Κορινθιακού κόλπου».

Υπενθυμίζει ο  αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού  ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα προστατεύεται από το Σύνταγμα, την περιβαλλοντική και Ποινική νομοθεσία.

Υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης ότι η μόλυνση και η υπεραλλίευση που συντελείται στον Κορινθιακό κόλπο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεδουσών, οι οποίες μετακινούνται ανεξέλεγκτα  σε ολόκληρο τον Κορινθιακό κόλπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγείας των λουομένων.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η «αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια την διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους».

Ακόμη, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι αποκρουστικές εικόνες  με τις χιλιάδες τσούχτρες και μέδουσες να ξεβράζονται στις παραλίες δημοφιλών τουριστικών περιοχών του Κορινθιακού, απειλώντας όχι μόνο την υγεία των λουομένων αλλά και εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις, έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της τοπικής οικονομίας.

Σε άλλο σημείο  αναφέρει ότι σύμφωνα με καταγγελίες ψαράδων, «την περασμένη βδομάδα στο Αίγιο, αλιευτικά σκάφη «σήκωσαν» μέσα σε ένα βράδυ 85 τόνους ψάρια και επιπλέον 45 τόνους σε μια δεύτερη εξόρμηση τους, ενώ αδύνατος κατέστη ο εντοπισμός τους».

Τέλος, ο κ. Σταμάτης ζητεί την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των υπευθύνων της οικολογικής θαλάσσιας καταστροφής και την εν συνεχεία άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων, την  στιγμή μάλιστα  που υπάρχει πλούσιο αποδεικτικό υλικό.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου